– Skremmende linjeskifte fra Arbeiderpartiet

Høyres Henrik Asheim mener at Arbeiderpartiet bryter med en lang norsk tradisjon for å få kortsiktig politisk gevinst, når partiet signaliserer at de ønsker færre forlik i Stortinget.

Det høres ut som om Ap nå har tenkt å legge større vekt på kortsiktig politisk gevinst på å ikke være med enn langsiktig gevinst for landet som jeg tror også velgerne for så vidt setter pris på – nemlig at man finner løsninger på tvers av blokkene til det beste for landet, sier Henrik Asheim i Politisk kvarter.

Det høres ut som Ap har tenkt til å legge større vekt på kortsiktig politisk gevinst enn langsiktig gevinst for landet, mener Henrik Asheim.

Arbeiderpartiets partisekretær Kjersti Stenseng sa på talerstolen under Trøndelag Aps årsmøte lørdag at mange har blitt usikre på Aps plassering i norsk politikk. Hun vil vise større avstand til dagens regjering, noe som i praksis vil bety færre forlik.

– Ingen skal være i tvil om at Arbeiderpartiet er et parti på venstresiden i norsk politikk, sier hun i Politisk kvarter mandag.

Stortingsrepresentant for Høyre og leder av finanskomiteen, Henrik Asheim, sier under samme debatt at Arbeiderpartiet selv må bestemme politikken de ønsker å gå til valg på, men kaller dette «et linjeskifte» fra partiet.

– Det som skremmer meg er at Stenseng nå sier at hun ikke ønsker forlik i Stortinget, i alle fall langt færre av dem, sier han.

– At man finner løsninger på tvers av blokkene er til det beste for landet. For selv når vi får regjeringsskifte, så blir det da ikke for store omveltninger fordi noen ting ligger fast.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Vi har inngått forlik på politireform, forsvarsforliket, og vi har sett i etterkant at det har vært D dårlig oppfølging fra regjeringen. De har sviktet i en del konkrete eksempler der det har vært enighet i Stortinget og det gjør at Arbeiderpartiet blir utydeligere på hva som er vår politikk., sier Kjersti Stenseng i Politisk kvarter.

Noen forlik har vært helt riktig, noe har ikke vært det, sier Kjersti Stenseng.

– Tradisjon at man finner sammen

Arbeiderpartiets undersøkelser etter det skuffende valget i fjor har vist at en del av kjernevelgere har blitt usikre på hvordan partiet stiller seg i en del viktige spørsmål.

– Noe av årsaken til det har jo også vært at vi har inngått ganske mange forlik med regjeringen i denne perioden. Noe av det har vært helt riktig, noe har ikke vært det, sier Stenseng.

Men Henrik Asheim mener det nå høres ut som om Ap nå har tenkt å legge større vekt på kortsiktig politisk gevinst ved å «ikke være med», enn langsiktig gevinst for landet.

– Det er en tradisjon i Norge at man finner sammen. Det som høres ut som om Ap nå sier er at det er viktigere med egenmarkering, sier han.

Kjersti Stenseng sier at Ap er et «ansvarlig parti» også i opposisjon, og kommer til å inngå forlik med partier som er enige med dem i politikken.

– Vi kommer til å inngå forlik med regjeringen i saker der vi ser at vi står ganske samlet, sier hun, og nevner blant annet sikkerhetspolitikken og utenrikspolitikken.

– For enkelt å skylde på kompromiss

Magnus Marsdal er leder av tankesmien Manifest og forfatter av boken Frp-koden, som undersøkte hvorfor mange arbeiderpartivelgere har skiftet side og stemmer Frp.

Han sier at Arbeiderpartiets nye taktskifte høres fornuftig ut. Samtidig påpeker han at det ikke var kompromiss i Stortinget som gjorde at Jonas Gahr Støre gikk til valg på samme politikk som Erna Solberg i en rekke saker.

– Da blir det jo litt for enkelt å skylde på kompromiss i Stortinget, hvis det er Arbeiderpartiets egen politikk som er på kollisjonskurs med mange kjernevelgere, sier han.

NRK presiserer: I en tidligere versjon skrev NRK at Stenseng sa hun ville dreie partiet mot venstre. Det riktige er at hun sa at Arbeiderpartiet skal tilhøre venstresiden i norsk politikk, men at mange har blitt usikre på hvor partiet hører hjemme.

Det blir jo litt for enkelt å skylde på kompromiss i Stortinget hvis det er Arbeiderpartiets egen politikk som er på kollisjonskurs med mange kjernevelgere, sier Marius Marsdal i Politisk kvarter.

Det blir litt for enkelt å skylde på kompromiss i Stortinget hvis det er Arbeiderpartiets egen politikk som er på kollisjonskurs med mange kjernevelgere, sier Marius Marsdal i Politisk kvarter.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger