SV: – Ap begynner å ligne skremmende mye på Høyre

Audun Lysbakken tror Arbeiderpartiet vil videreføre dagens Høyre-politikk hvis de får flertall med sentrumspartiene.

Audun Lysbakken

SV-leder Audun Lysbakken mener Arbeiderpartiet likner mer og mer på Høyre.

Foto: Onsøien, Ole Gunnar / NTB scanpix

– På felt etter felt fører den nårværende regjeringen en politikk som øker forskjellene og rigger skattesystemet for de som har mest. Istedet for å signalisere et alternativ til denne feilslåtte fordelingspolitikken, lover Arbeiderpartiet å videreføre Høyres politikk, sier Audun Lysbakken, partileder i SV.

Arbeiderpartiet tilpasser seg alt for ofte Høyres politikk.

Audun Lysbakken, SV-leder

Forbauset over utviklingen etter Jens

Da Jens Stoltenberg var leder, måtte Arbeiderpartiet samarbeide med SV. De var avhengig av dem for å danne flertall for den rødgrønne-regjeringen. Det blir ikke like avhengig ved neste valg hvis Arbeiderpartiet får flertall med sentrumspartiene.

– Vi hadde et håp om at Jonas ville siganlisere en kursendring da han tok over som leder. Jeg er forbauset over utviklingen og at Ap sier nei til nødvendige tiltak som ville redusert ulikhet i Norge, sier Lysbakken til NRK.

SV-lederen mener også at Ap ikke vil klare å legge om kursen fra den blå regjeringen uten dem.

– Retorikken er krass, men den politiske forskjellen er liten. Får Arbeiderpartiet flertall med sentrum tror jeg Høyre-politikken vil bli stående. Vi må ha en venstreside som tørr å være venstreside.

– Gjerne samarbeide med begge

NRKs siste målinger har vist en jevnt løp mellom Arbeiderpartiet og Høyre. Og hvis SV eller Venstre faller under sperregrensen kan det avgjøre hvilket storparti som samler flest mandater på sin side.

– Hvilket samarbeidsparti foretrekker du i fordelingspolitikken, Jonas Gahr Støre?

– Nå har vi ingått et forlik med hele sentrum, og SV valgte å hoppe av. Fordelingspolitikken handler om skatt. SV vil gjerne øke marginalskatten, men det er ikke et mål i seg selv, sier han til NRK.

– Sentrumspartiene eller SV?

– Gjerne et samarbeid med begge. Det er gode ideer fra begge hold, svarer Arbeiderparti-lederen.

Høyre og Arbeiderpartiet har blitt kritisert for å ha liknende miljøpolitikk, innvandringspolitikk og får nå kritikk av SV for å ha lik fordelingspolitikk.

I disse sakene mener SV at Ap har blitt likere Høyre:

Erna og Jonas

Ap-leder Jonas Gahr Støre blir kritisert for å ligne for mye på Erna Solbergs parti Høyre.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Støre er uenig i kritikken om at de har nærmet seg Høyre i skatteforliket.

– Skatteforliket fulgte Arbeiderpartiets politikk. Formueskatten er lagt om slik at det blir like lønnsomt å investere i en bedrift som å investere i bolig nummer to, tre eller fire, svarer Ap-lederen i Politisk kvarter.

Selv om Norges to største partier blir likere og likere vil SV-lederen fortsatt ikke vrake Arbeiderpartiet som samarbeidspartner.

– Det er enkelt, vi vil aldri finne på å støtte en borgerlig regjering. Men det er makta som rår, og vår jobb er å sørge for at Jonas ikke har andre alternativer enn oss, sier Lysbakken.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger