NRK Meny
Normal

– Selvsagt vil jeg ta dette til retten

Advokat Brynjar Meling er oppgitt over at han ikke ble varslet om regjeringas meldeplikt overfor klienten mulla Krekar. Han garanterer for nye rettsrunder.

Mulla Krekar

Brynjar Meling (t.v.) garanterer for nye rettsrunder etter at regjeringen i dag varslet meldeplikt for hans klient, mulla Krekar.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Selvsagt vil jeg ta dette til retten, sier Brynjar Meling til Dagsnytt atten.

Han er mulla Krekars advokat, og ble i dag varslet gjennom mediene at Justisdepartementet i en instruks til Politidirektoratet tar i bruk paragraf 105. Det betyr meldeplikt for mulla Krekar og andre personer med et utvisningsvedtak som sees på som en trussel mot rikets sikkerhet.

– Jeg registrerer at de går ut i media før de kontakter meg eller min klient, og det viser at dette er et politisk utspill. Frp-statsråden ønsker å vise handlekraft og ikke la hele valgflesket sitte fast i halsen.

Mener paragrafen ikke kan brukes på Krekar

Når Krekar slippes ut av Kongsvinger fengsel den 25. januar, er det Politimesteren i Oslo som må iverksette instruksen fra regjeringa. Men allerede før den foreligger, er Meling klar på at han vil ta saken for retten.

– Paragrafen krever et nødvendighetskriterium. Det er helt åpenbart at så lenge man valgte å ikke bruke denne muligheten fra 2010 til 2012, da mulla Krekar var siktet for terror, så er det ikke nødvendig å ta det nå når han har sonet ferdig for noe helt annet enn terror.

Artikkelen fortsetter under klippet.

Brynjar Meling intervjues i Dagsnytt atten

Krekar ble av Høyesterett i 2005 vedtatt som en trussel mot rikets sikkerhet, som altså er av avgjørende betydning for å oppfylle kravet til paragraf 105.

– Dette er selvsagt et vedtak som har et datostempel og som var basert på situasjonen som var i 2002 og i 2003. Situasjonen har åpenbart endret seg nå, mener Meling som sier at Krekar naturligvis ønsker å reise hjem til sin familie når han slippes ut fra fengsel.

Anundsen: – Umulig å informere «alle»

Meling utfordrer i intervjuet justisminister Anders Anundsen (Frp) på hvorfor han ikke ga beskjed om den nye instruksen.

– Det ville vært helt umulig å informere alle personer som kan være aktuelle for en sånn type løsning i forkant av at løsningen foreligger. Det er helt vanlig at instrukser fattes i et departement som skal legge til rette for at underliggende etater skal fatte de nødvendige vedtak, svarer Anundsen.

– Du legger åpenbart et press på det politidistriktet som skal håndtere mulla Krekar sin sak, avslutter Meling.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger