Hopp til innhold

Kjemper mot frykten for Krekar

Norskbosatte Halmat Goran måtte få hemmelig adresse og nytt navn etter at mulla Krekar utstedte en dødsdom mot ham for brenning av Koranen. Han er overrasket over at Krekar nå slippes fri, men nekter å la frykten for nye trusler styre livet sitt.

Kurderen Halmat Goran (t.v.) ble truet på livet av mulla Krekar

Mulla Krekar ble dømt til fengsel for å ha drapstruet Erna Solberg og tre kurdere. Den ene av dem, Halmat Goran (t.v.), måtte bytte navn og flytte til hemmelig adresse etter at han brente Koranen i politisk protest mot det irakiske Baaht-regimets undertrykking av det kurdiske folket.

Foto: Privat / NTB scanpix

Kurderen Halmat Goran har levd med mulla Krekars «fatwa», eller dødsdom, hengende over seg helt siden han i 2010 la ut en video på internett der sider av Koranen brennes.

På grunn av truslene mot Goran, to andre kurdere og mot Erna Solberg (H) ble mulla Krekar i 2012 dømt til fengselsstraff og sperret inne i to år og ti måneder.

Om knappe tre uker har den tidligere geriljalederen fra Nord-Irak sonet ferdig dommen og den 25. januar går han ut fra Kongsvinger fengsel som en fri mann.

Goran sier til NRK at han er overrasket.

– Det gjør meg bekymret. Krekar burde absolutt bli værende i fengsel til han blir sendt tilbake. Han er en terrorist, som ikke burde komme ut på gaten igjen, sier Goran, som mener det er sannsynlig at han kommer til å bli truet av Krekar – eller andre i miljøet rundt ham – når mullaen slipper ut av fengsel.

Spredde drapsoppfordringer på nettet

Goran kommer fra den irakiske byen Halabja, der det irakiske Baaht-regimet drepte 5000 kurdere med kjemiske våpen i 1988. Store deler av familien til Goran ble drept i dette angrepet som ble kalt «Al Anfal» etter et vers i Koranen.

Det var dette verset Goran satte fyr på i politisk protest mot Baaht-regimets undertrykkelse av det kurdiske folket.

Etter å ha lagt ut videoen av brenningen på Youtube ble han oppringt av Krekar med klar beskjed om at han skulle dø, samtidig som mullaen gjentatte ganger spredde drapsoppfordringer til sine sympatisører via internett.

Mulla Krekar

Mulla Krekar har selv avvist at han har fremsatt trusler mot Goran og de to andre kurderne. Ifølge Krekar har han kun opplyst om hva Sharialoven sier om deres krenkinger av Koranen.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

«Det at Halmat Goran har funnet på noe sånt, betyr at han fra nå er en absolutt gudsfornekter og (..) det å drepe Halmat Goran etter koranbrenningen er en religiøs legitim ting og det er tillatt. (..) gjennomføring av drapet beror på hvem det er som kan ta seg av den jobben», uttalte Krekar på nettstedet Paltalk.no i 2010.

Hemmelig navn og adresse

Goran har nå byttet navn og flyttet til hemmelig adresse. Han bor alene i Norge, men har familie og en sønn på to år i Kurdistan.

I den tiden Krekar har vært fengslet, føles tilværelsen tryggere og truslene har dempet seg. Selv om han frykter nye trusler fra Krekar etter løslatelsen, har 39-åringen bestemt seg for å ikke la seg skremme.

– Jeg må kjempe for meg selv. Man må kjempe for seg selv. Samtidig synes jeg det er urettferdig at jeg, som ikke har gjort noe galt, må være inne hele tiden. Det er han som skaper problemer, sier han.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har tidligere vurdert Krekar og konkludert med at han utgjør en fare for rikets sikkerhet.

Hvilke sikkerhetstiltak som settes i verk når mullaen nå går fri, vil ikke PST uttale seg om.

Oppgitt over Krekar-behandling

Krekar har siden 2003 hatt et utvisningsvedtak mot seg, men fordi han risikerer dødsstraff i Irak, kan ikke Norge sende ham dit uten å bryte menneskerettighetene.

For et år siden sa Krekar at han ønsket dialog med norske myndigheter om frivillig retur. Nå skal Krekars bror ha uttalt til et kurdisk nettsted at mullaen vurdere å returnere til Kurdistan etter løslatelsen.

Goran mener Krekar driver et spill med norske myndigheter for å unngå å bli sendt tilbake til Irak. Goran tror uansett ikke at mannen som vil ha ham drept kan sendes tilbake og at han dermed blir værende i Norge.

– Nei, jeg tror ikke det. For meg virker det som det er en feil i systemet. Vanlige folk, andre kurdere, venner av meg blir sendt hjem, men ikke en terrorist, sier Goran oppgitt.

Blir på vakt av menn med skjegg

– Livet blir aldri mer det samme som før drapstruslene.

Det sier en av de andre Krekar er dømt for å ha truet. Familiefaren som vil være anonym, sier han er nervøs nå som Krekar slipper ut fordi han ikke har fått noen opplysninger om at truslene er trukket tilbake. Han tror også at Krekar har flere tilhengere nå enn tidligere, blant annet på grunn av IS-konflikten.

Også han brant Koran-vers og sier han ikke angrer på det han gjorde.

– Det har vært en pause nå mens han har sittet inne, men nå er frykten tilbake. Jeg blir ekstra på vakt dersom jeg ser menn med skjegg som observerer meg, sier han.

For noen år siden, troppet noen av Krekars tilhengere opp på arbeidsplassen med trusler om at de ville angripe stedet dersom norskkurderen ikke fikk sparken. Han mistet jobben.

– Har ikke truet

– Krekar har hele tiden sagt at de aldri har hatt noen grunn til å være bekymret, sier advokaten hans, Brynjar Meling, når NRK ringer og spør om kurderne som Krekar er dømt for å ha truet har grunn til å engste seg.

Meling mener at personer som har en oppriktig grunn til å være bekymret ikke oppsøker medias oppmerksomhet.

– Så jeg ser på dette mer som politisk utspill, enn som uttrykk for at det foreligger noen frykt hos dem. Krekar har hele tiden sagt at han kun har uttrykt det Koranen sier, han har aldri ment å true noen, sier advokaten.

AKTUELT NÅ