Hopp til innhold

– Så dramatisk at jeg ikke kan tro det er sant

KrF-leder Knut Arild Hareide reagerer kraftig på lekkasjene om at regjeringen planlegger kutt i bistandsbudsjettet på 4 milliarder kroner.

Knut Arild Hareide

KrF-leder Knut Arild Hareide la torsdag frem KrFs alternative forslag til statsbudsjett. Der økes satsingen på bistand.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Utfordringen med å lose statsbudsjettet i havn i år, blir langt mer krevende enn det som er vanlig.

Årsaken er at staten kommer til å få en gigantregning på grunn av den store tilstrømmingen av flyktninger og asylsøkere til Norge, ifølge DN på 9,5 milliarder kroner bare neste år.

Ifølge lekkasjer fra budsjettarbeidet vil regjeringen kutte 4 milliarder kroner i bistandsbudsjettet. Det får KrF-leder Knut Arild Hareide til å gni seg i øynene.

– Et slikt tall er veldig dramatisk, om det skal være kutt på 4 milliarder. Det er et så stort tall at jeg har vanskelig for å tro at det kan stemme, sier Hareide til NRKs Politiske kvarter.

Han mener at dersom regjeringen kutter i bistanden virker det motsatt av regjeringens ambisjon om å hjelpe flyktningene der de er.

KrF foreslår mer penger til bistand

Venstres Sveinung Rotevatn.

- Kutt i bistandsbudsjettet på 4 milliarder kroner virker veldig høyt, sier Venstres Sveinung Rotevatn.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

– Hvis vi nå kutter i den bistanden, vil det være starten på at enda flere flyktninger kommer til Norge. Det vil være veldig dramatisk hvis Norge og andre land i Europa gjør det, sier Hareide.

KrF-lederen røper at i sitt alternative forslag til stasbudsjett, som KrF legger frem torsdag klokka 11, har partiet økt satsingen på bistand.

– Vi øker faktisk bistandsbudsjettet, sier Hareide.

Venstres Sveinung Rotevatn er enig i at et kutt i bistandsbudsjettet på 4 milliarder virker veldig høyt.

– Mulig å få til uten bistandskutt

– Når vi legger frem vårt budsjett så kommer ikke vi til å bruke verdens fattige som salderingspost for å ta imot flyktninger i Norge. Jeg er overbevist på at det er mulig å få til dette uten å kutte i bistandsbudsjettet, sier Rotevatn.

– Når vi legger frem Venstres alternative statsbudsjett på mandag kommer ikke vi til å bruke verdens fattige som salderingspost.

Han mener at i et rekordstort statsbudsjett, vil det være mulig å finne pengene som trengs uten å hente penger fra bistandspotten.

– Bistandsposten er 30 milliarder kroner

Svein Flåtten

- Utgiftene til bistand er 30 milliarder kroner. Det er aldri noe som er så godt innrettet at man ikke kan se på det på en annen måte i en ekstraordinær situasjon, sier Høyres Svein Flåtten.

Foto: HALLGEIR AUNAN / NRK

Høyres finanspolitiske talsperson Svein Flåtten mener at hele budsjettet må gjennomgås med et kritisk blikk.

– Jeg tror vi skal passe oss for å sette grupper opp mot hverandre, enten det dreier seg om bistand eller skatt. Nå får vi se hva som kommer, sier Flåtten.

Fredag legger regjeringen frem det såkalte tilleggsnummeret til statsbudsjettet, på grunn av utfordringen med den store flyktningstrømmen.

– Alt i budsjettet må ses på. Men vi har en bistandspost på 30 milliarder kroner i budsjettet. Kan det være noe i innretningen der man kan se på mener jeg man bør gjøre det, sier Flåtten.

AKTUELT NÅ