Hopp til innhold

Asylveksten koster 9,5 milliarder i 2016

Ifølge Dagens Næringsliv vil regjeringen bruke 9,5 milliarder på den enorme økningen i antall asylsøkere neste år. Over fire milliarder tas fra bistandsbudsjettet, opplyser kilder til NRK.

Finansminister Siv Jensen

EKSTRAREGNING: Det kommer langt flere asylsøkere til Norge enn det Siv Jensen og resten av regjeringen la til grunn da de skrev statsbudsjettet. Fredag kommer tilleggsmeldingen.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Fredag formiddag holder finansminister Siv Jensen (Frp) og statsminister Erna Solberg (H) pressekonferanse om den såkalte tilleggsmeldingen til neste års statsbudsjett.

Dagens Næringsliv skriver onsdag ettermiddag at de setter av 9,5 milliarder kroner til å håndtere den massive økningen i antall asylsøkere til Norge.

Kilder med kjennskap til prosessen bekrefter totalsummen overfor NRK.

En del av ekstraregningen, men langt fra alt, tas ved økt bruk av oljepenger. Men regjeringen foreslår også en rekke kutt på budsjettpostene.

Etter det NRK får opplyst skal over fire milliarder tas fra bistandsbudsjettet.

Frps gjennomslag om at gifte og samboende pensjonister skal få beholde mer av pensjonen sin, som har en prislapp på 2,7 milliarder kroner, blir ikke rørt.

KrF skeptisk

For støttepartiet KrF sitter det langt inne å ta av bistandsmidler for å dekke kostnadene knyttet til flyktninger her i Norge.

I budsjettforslaget fra Høyre/Frp-regjeringen er det satt av 33,6 milliarder kroner til bistand. De siste årene har rundt fem prosent av norske bistandsbudsjetter gått til å dekke kostnader knyttet til å ta imot asylsøkere her hjemme.

Nå vil altså regjeringen bruke langt mer. Ifølge KrF blir det feil at «verdens fattige skal ta regningen». De mener også at kutt i bistand på sikt kan føre til at flere forlater sitt eget land og søker asyl i Europa og Norge.

Konflikt

Som NRK fortalte i går vil KrF heller dekke inn ekstrakostnadene gjennom høyere miljøavgifter. Partiet vil også utsette satsninger som ekstra skoletimer i barneskolen.

Torsdag lanserer KrF sitt alternative statsbudsjett. Mandag er det Venstre sin tur. Etter det NRK erfarer vil partiet samtidig legge fram en sitt eget forslag til tilleggsmelding, altså hvordan den økte asylstrømmen skal finansieres.

Venstre-leder Trine Skei Grande har allerede kommet med tydelige signaler på at de vil utsette løftet om redusert avkorting til gifte og samboende pensjonister.

Punktet, som Frp har fått gjennomslag for i 2016-budsjettet, er en del av samarbeidsavtalen. Likevel kan Frp vente omkamp i budsjettforhandlingene.

– Det er en utfordring med dagens økonomiske situasjon at vi skal bruke så mye på akkurat det. Det skjærer litt i et Venstre-hjerte, sa Grande til NTB tidligere denne måneden.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger