NRK Meny
Normal

– Regjeringen vil gå inn i situasjonen for Rygge

(STORTINGET/NRK.NO) Regjeringen varsler at den vil gjennomgå situasjonen ved Moss lufthavn Rygge etter at styret vedtok å legge den ned ned tirsdag kveld. Men noen omkamp rundt flypassasjeravgiften i revidert nasjonalbudsjett er lite trolig.

Finansminister Siv Jensen i Stortinget

Finansminister Siv Jensen i Stortinget onsdag etter Stortingets spørretime.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Fra Stortingets talerstol onsdag sa finansminister Siv Jensen at regjeringen nå vil se på situasjonen for Rygge flyplass, etter at styret i går vedtok å legge ned driften.

– Denne beskjeden kom sent i går kveld. Jeg tror det er viktig at regjeringen nå setter seg inn i alle omstendighetene rundt dette før vi gir ytterligere svar, sier finansminister Siv Jensen til NRK.

– Men tror du at det er håp om at man kan opprettholde flyplassen?

– Regjeringen kommer til å gå nærmere inn i de ubesvarte spørsmålene rundt dette, og komme tilbake til det, sier Jensen.

Jonas Gahr Støre

- Regjeringen snudde om plastposeavgiften, og kan snu om dette også, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Foto: MARIANN REIKERÅS / NRK

Vil det være aktuelt å overføre noe av kapasiteten på Gardermoen til Rygge for å sikre driften?

– Vi må bruke tid på å sette oss inn i grunnlaget for den beslutningen som er tatt på Rygge. Dette er en krevende tid for mange mennesker som er usikre på jobbene sine. Derfor vil regjeringen gå grundig inn i alle sidene ved dette, og se om det finnes noen alternativer, sier hun.

– En måte å slippe unna kritikken på

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum sier til NRK at regjeringen må handle raskt dersom de skal få gjort noe med konsekvensene av flyplassavgiften.

– Da må de i så fall handle veldig, veldig raskt. Hvis vi skal tolke det som en liten åpning for at den snur, så er det bra. Men jeg tror det mer er en måte å slippe unna kritikken her på, sier han.

Vedum sier at det nå handler om presse regjeringen så langt det går.

– Så får vi håpe at de snur før sommeren, sier han.

– Kan velge en annen vei

AP-leder Jonas Gahr Støre sier til NRK at han synes det er oppsiktvekkende at

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum

- Jeg tror signalene fra regjeringen er mest for å unnslippe kritikk, men vi kan jo håpe regjeringen snur, sier SP-leder Trygve Slagsvold Vedum.

Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix

regjeringen har ventet helt til nå med å reagere, og viser til at det ble klart allerede i fjor høst at avgiften kunne få alvorlig konsekvenser for flyplassen.

– Så sier hun nå, i slutten av mai i 2016, at hun vil se på saken, når 1000 mennesker har levd med den usikkerheten. Dette burde de gjort tidligere, og tenkt gjennom da de innførte avgiften, sier Støre.

Han sier at det fortsatt ikke er for sent å snu for regjeringen.

– I fjor levde vi med en plastposeavgift i måned etter måned, og som skulle bringe inn en milliard. På slutten fant regjeringen pengene et annet sted. Det kan de gjøre også nå, sier Støre.

Lite trolig med omkamp i budsjettbehandlingen

Men etter det NRK kjenner til har det hittil ikke blitt spilt inn noe forslag om å finne flypassasjeravgifts-pengene et annet steds fra.

  • Kilder nær budsjettbehandlingen anser det som lite trolig at det blir noen reell omkamp om dette.
  • Ved behandlingen av revidert nasjonalbudsjett i Stortinget i fjor ble det flyttet på 400 millioner kroner netto.
  • Flypassasjeravgiften alene har en budsjettert helårseffekt på 1100 millioner kroner.
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger