NRK Meny
Normal

– Overveldet over givergleden til det norske folk

Norske frivillige organisasjoner sier nordmenn gir så det monner for å støtte hjelpearbeidet rundt den største flyktningkatastrofen siden 2. verdenskrig. – Vi har fått inn en sum som er unik for denne typen humanitær katastrofe, sier Røde Kors.

Flyktninger går gjennom Ungarn

Nå som nordmenn har fått flyktningskrisen tettere på seg, og ser at mennesker lider, har engasjementet eksplodert, sier organisasjonene.

Foto: ATTILA KISBENEDEK / Afp

Bare til Røde Kors har det norske folk gitt 18 millioner kroner til hjelpearbeidet for flyktninger. Organisasjonen har tidligere samlet inn mere når det har vært snakk i forbindelse med ekstreme naturkatastrofer, men aldri når det har vært snakk om denne typen humanitær krise.

– Dette er et unikt tall når det gjelder donasjoner til hjelpearbeid for mennesker på flukt på denne måten, sier Øistein Mjærum, kommunikasjonsdirektør i Norges Røde Kors, til NRK.

Øistein Mjærum i Røde Kors

Øistein Mjærum i Røde Kors.

Foto: Olav A. / Røde Kors

I tillegg har over 4.000 mennesker meldt seg til frivillig innsats for å hjelpe flyktningene. Det er rekord for organisasjonen.

– Vi er helt overveldet over responsen blant det norske folk. Både når det gjelder giverglede og frivillighetsarbeid, sier Mjærum.

Han sier at det ikke er noe tvil om at engasjementet har blitt større de siste ukene.

– Det skjedde noe med det norske folk da de så et bilde av en tre år gammel gutt på en strand i Tyrkia, sier Mjærum.

– Da skjønte de hva dette faktisk handlet om.

– Mye penger på kort tid

Også Redd Barna har merket pågangen de siste ukene. Organisasjonen har fått inn tolv millioner korner de siste par ukene.

Bare søndag fikk de samlet inn 400.000 kroner gjennom arrangementet på matkultursenteret på Geitmyra i Oslo.

– Det er mye penger på kort tid, og har blitt samlet inn på litt over to uker. Det sier litt om det enorme engasjementet blant det norske folk, sier mediesjef i Redd Barna, Kristina Høyer, til NRK.

Organisasjonen opplever også enorm pågang fra folk som vil hjelpe gjennom frivillighetsarbeid. Det har vært en historisk pågang fra folk som vil arbeide som frivillig gjennom Redd Barna.

Norsk Folkehjelp: Engasjementet har eksplodert

Håkon Ødegaard, kommunikasjonssjef

Kommunikasjonssjef Håkon Ødegaard i Norsk Folkehjelp.

Foto: Norsk Folkehjelp

Norsk Folkehjelp sier at engasjementet har eksplodert har de siste ukene. Over hele landet er lokallag og medlemmer i Norsk Folkehjelp i full aktivitet for å hjelpe flyktninger.

– Vi har samlet inn 3,5 millioner og i tillegg til inntjeningsaktivitetene er det mye som skjer rundt frivilligheten på mottakene, forteller kommunikasjonssjef Håkon Ødegaard til NRK.

– I tillegg ser vi at organisasjoner som er enda større enn oss får mye, så engasjementet i landet rundt dette er stort.

Han sier at de også regner med å ha en bra neste uke, for da skjer det mye i regi av Norsk Folkehjelp.

– Blant annet gir Coop sine kunder mulighet til å gi én krone til Norsk Folkehjelps arbeid med syriske flyktninger når de handler i butikken, sier Ødegaard.

– De som ønsker å gi, får én krone lagt til på sluttsummen på kassalappen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger