NRK Meny
Normal

Nordmenn fyller garasjer og lagere med utstyr til flyktninger

Engasjerte nordmenn har startet en storstilt innsamlingsaksjon for å hjelpe flyktninger. Over hele landet samler privatpersoner inn bæreseler, klær og leker.

TV-bildene av flyktningestrømmen inn mot Europa har gjort inntrykk på folk. I Trondheim har en gruppe startet innsamling til ei hjelpesending ned til Hellas.

VIDEO: Trondheim er en av byene hvor folk nå er i sving for å samle inn klær og andre ting til flyktninger.

Druknet syrisk gutt funnet på strand i Tyrkia

Bildet av en druknet syrisk gutt funnet på en strand i Tyrkia har vakt sterke reaksjoner. Mange nordmenn ønsker å hjelpe.

Foto: STRINGER/TURKEY / Reuters

Dramatiske bilder av barn og foreldre på flukt har fått nordmenn til å engasjere seg i flyktningkrisen Europa står ovenfor. I bygder og byer over hele landet blir det nå samlet inn klær, toalettartikler og utstyr.

– I dag har det vært stor pågang av folk som kommer med ting, sier Ask Håkon Ebeltoft.

Han er frivillig i hjelpeorganisasjonen Amadia International i Trondheim og tømmer bagasjerommet til en kvinne for bleier, sanitetsbind og tepper hun vil gi til flyktningene. I en krok i et stort lager plasserer de alle gavene de får inn. Planen er å fylle to trailere med hjelpesendinger fra engasjerte trøndere.

LES OGSÅ:

Marianne Breivik

Marianne Breivik fra Ulsteinvik samler inn bæreseler i helga til flyktninger.

Foto: Arne Flatin / NRK

Samler bæreseler

I Ulsteinvik på Sunnmøre samler Marianne Breivik inn bæreseler og bæremeiser. Hun er lei av diskusjonen over hvordan man skal hjelpe flyktningene, mens de dør. Da hun hørte at flyktningene har behov for bæreseler til babyene sine, bestemte hun seg for å hjelpe.

– Det å samle inn bæreseler er lett og reaksjonen fra andre er overveldende. Folk i nærområdet vil gjerne bidra og i helgen regner jeg med å få inn mye utstyr, seier Breivik.

Fylte garasjen

I Elverum har Oda Oda Mikkelsen Vålstuen (18) fylt foreldrenes garasje med klær, sko og leker. Hun ville gjøre noe mer for flyktningene enn å tenke på det.

– Noen må jo få det i gang, og så tenkte jeg at det kan like godt være meg. Vi har alle et ansvar for å hjelpe til, sier Oda Mikkelsen Vålstuen.

Oda Mikkelsen Vålstuen

Oda Mikkelsen Vålstuen (18) startet innsamlingsaksjon til flyktninger i garasjen. Responsen har vært enorm.

Foto: Anette Strand Sletmoen

Folk må vente med å gi

I sosiale medier florerer det innsamlingsinitiativ. Facebookgruppen «Dråpen i havet» har over 18 000 medlemmer og initiativtaker Trude Jacobsen er helt overveldet over engasjementet. Tanken bak var å starte en liten innsamlingsaksjon for venner og kjente. Hun dro til den greske øya Lesvos for å hjelpe flyktningene og så at det var behov for bæreseler, mat og sko til desperate mennesker som måtte gå flere mil til øyas hovedstad.

– Dette engasjementet hadde jeg aldri forventet. Jeg planla en reise der jeg skulle ta med meg litt ekstra i bagasjen, sier Jacobsen. Nå har hun måtte bedt folk om å vente med å gi mer til lager og fraktløsninger kommer på plass.

Kontakt lokale asylmottak

Også facebookgruppen «Refugees welcome to Norway» har vokst i et enormt tempo. Det startet med en gruppe venner som bestemte seg for å hjelpe flyktningene som står i kø ved Politiets utlendingsenhet i Oslo. Nå teller gruppen 61.000 medlemmer med stor giverglede.

– Pågangen for å gi er stor. Vi kommer til å distribuere klær og utstyr utover høsten og vinteren. Vi oppfordrer også folk til å kontakte sine lokale asylmottak og bidra der, sier Bianca Boege.

I Ulsteinvik på Sunnmøre samler Marianne Breivik inn bæreseler og bæremeiser.

VIDEO: I Ulsteinvik på Sunnmøre samler Marianne Breivik inn bæreseler og bæremeiser.