Får én ny frivillig hvert 5. minutt

Frivillige organisasjoner opplever nå en pågang uten sidestykke fra nordmenn som melder seg til frivillig innsats for å hjelpe desperate mennesker på flukt til Norge.

flyktninger tøyen

FRIVILLIG-BOOM: Frivillige deler ut mat, som de har fått fra forskjellige restauranter, til asylsøkere utenfor politiets utlendingsenhet på Tøyen. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

– Vi opplever rekordstor pågang av nye frivillige til Røde Kors. Den siste uken har vi registrert én ny frivillig hvert 5. minutt gjennom våre kanaler, sier medierådgiver Arild Blomkvist i Norges Røde Kors.

Frivillige blir nå satt inn på blant annet campingplasser hvor flyktninger er plassert for å tilby informasjon, aktiviteter og velkomst. Røde Kors er til stede på cirka 70 asylmottak.

LES OGSÅ: Ordførarar: Gje ei dagsløn til flyktninghjelp!

LES OGSÅ: Slik kan du hjelpe flyktningene

Tidenes mobilisering

Det er den siste ukens hendelser i Europa som har resultert i tidenes mobilisering. Den endeløse strømmen av mennesker på flukt inn til Europa omtales som den største flyktningkatastrofen siden 2. verdenskrig.

Sentralbordet vårt ringes ned

medierådgiver Arild Blomkvist i Norges Røde Kors

Sterke bilder, spesielt av døde barn som ikke klarte flukten til vanns i dårlige farkoster, har rørt ved mange. Dette har igjen utløst en bølge av frivillige som nå melder seg til innsats.

LES OGSÅ: Nordmenn fyller garasjer og lagere med utstyr til flyktninger

– Ringer fra hele landet

– Sentralbordet vårt ringes ned. Annethvert minutt ringer det folk fra hele landet som vil vite hvordan de kan hjelpe. Fra mandag til fredag har 1.600 nye frivillige meldt seg. Vanligvis mottar vi om lag 250 slike henvendelser, forteller Arild Blomkvist.

Fra hele landet meldes det nå om stort engasjement for nyankomne flyktninger. Enkeltpersoner, firma, kommuner, lag og foreninger er allerede i gang med å hjelpe.

LES OGSÅ: – Vi orket ikke sitte å se på lenger

– Jobber på spreng

Aldri før har Røde Kors hatt en like stor pågang av frivillige som akkurat nå.

Engasjementet er overveldende

medierådgiver Arild Blomkvist i Norges Røde Kors.

– Engasjementet er overveldende. Våre ansatte jobber nå på spreng med å håndtere trykket av henvendelser, og ber alle som har meldt seg om å være tålmodige, sier medierådgiveren.

I tillegg er givergleden enorm. I skrivende stund har innsamlingen til aksjon «FLUKT» passert ti millioner kroner.

Norsk Folkehjelp har fått inn 200.000 kroner i løpet av fire dager uten aktiv markedsføring. Flyktninghjelpen og Redd Barna er også på offensiven for gi flyktninger en håndsrekning.

EUROPE-MIGRANTS/ Migrants walk down a street from Keleti train station in Budapest

STRØM AV FLYKTNINGER: I Ungarns hovedstad Budapest har det ankommet tusenvis av nye flyktninger. Noen valgte å fortsette videre til fots mot den østerrikske grensen. Foto: Reuters

Foto: DAVID W CERNY / Reuters

LES OGSÅ: Mange vil hjelpe flyktninger: Mottak flommer over av klær

– Start din egen innsamling

I tillegg har «Min aksjon» registrert én million innsamlede midler. Her kan privatpersoner og bedrifter lage sin egen innsamling blant venner, kollegaer og familie.

«Akkurat nå pågår det over 100 innsamlingsaksjoner som allerede har samlet inn 950.000 kroner. Vi utfordrer flere til å starte egen innsamling blant venner, familie og på jobben», oppfordrer Røde Kors.

LES OGSÅ: Restaurantrush for å hjelpe sultne flyktninger

Har mer enn 10.000 frivillige

Den nystartede folkeaksjonen «Refugees welcome to Norway», kan også melde om en formidabel respons. I tillegg til over 50.000 Facebook-medlemmer, kan initiativtager Hilde Hagerup glede seg over at mer enn 10.000 har meldt seg som frivillige.

Takk til alle frivillige som står på hver kveld med å servere mat, dele ut klær og leker og være generelt reale medmennesker, står det på Facebook-gruppas lukkede nettside.

SISTE NYTT

Siste meldinger