Normal

Enorm giverglede krever økt bemanning

HØNEFOSS (NRK): Flyktningekrisen har gjort at Hvalsmoen transittmottak nå opplever rekordstor pågang av folk som vil hjelpe. Nå må de ansette en ekstra person for å håndtere pågangen.

De siste ukers fokus på flyktning-krisen i Europa - har vekket et enormt engasjement hos mange. Hvalsmoen transittmottak i Hønefoss får daglig oppimot 40 henvendelser - fra folk som gjerne vil hjelpe flyktningene med klær, sko og andre eiendeler. Nå strømmer det inn så mye at det nesten er i overkant av det de klarer å håndtere.

Aktivitetsleder Rune Erlandsen, frivillig Tina Idland og mottaksleder Tove Brorson ved Hvalsmoen transittmottak, som opplever en enorm giverglede.

I helgen hørte vi at Røde Kors har en rekordstor pågang av frivillige som følge av flyktningkrisen.

Ved Transittmottaket på Hvalsmoen i Hønefoss opplever de også enorm interesse for å hjelpe flyktningene på mottaket.

Nå må de rett og slett sette en midlertidig stopp for å ta i mot gaver, og må ansette et menneske til for å kunne håndtere hjertevarmen fra lokalbefolkningen.

Vil strikke med flyktningene

Blant dem som nå har meldt seg som frivillig, er Tina Idland fra Hønefoss.

– Det er jo noe med medmenneskelighet. Jeg har lyst til å gjøre noe som er større enn meg selv, da.

Tina er en av mange som de siste dagene har tatt kontakt med Tove Brorson for å høre om hun kan bidra med noe for å hjelpe flyktningene som bor på mottaket.

Nå blir det strikkekvelder en kveld i uka.

– Jeg har lyst til å hjelpe til, da. Jeg liker å strikke selv, også har jeg tenkt at det kanskje ikke har vært noe tilbud til damene her. Jeg sitter mye og strikker her på kveldene. Jeg kan like godt sitte her og strikke.

– Folk vil gi av tida si

Interessen for å hjelpe er, som vi hører fra hele landet, enorm. De sterke bildene av båtflyktningene fra Syria har vekket det norske folk.

Tove Brorson har de siste dagene fått mellom 30 og 40 henvendelser hver dag fra lokalbefolkningen i Ringerike som ønsker å hjelpe flyktningene som nå bor på mottaket.

Henvendelsene kommer på mail og telefon.

– Noen vil gi klær, og utstyr, andre har fellesinnsamling på jobben. Brorson leser høyt fra e-posten til mottaket.

– Her er det en familie med to barn. De vil gi bort barneklær og leker, og gi av tida si.
Jeg blir litt satt ut. Det er så mye. Det er så mange, og det er ikke bare ting og tang. De bidrar med sin egen person, sin egen fritid, vil bidra med å komme hit på sine egen fritid og lære dem å strikke og sparke fotball. At folk vil bruke av sin tid på beboere her, det er ganske nytt.

– Hva synes du om det?

– Jeg blir litt satt ut, egentlig. Det er så mye, det er så mange.

– Folk har skjønt at de er her

Dilemmaet er nå at pågangen er blitt så stor, at Hvalsmoen må sette en midlertidig stopp for henvendelser om klær og leker. De har ikke kapasitet til å ta i mot all hjertevarmen.

– Jeg klarer det ikke i tillegg til andre oppgaver. Det er mye jeg ikke får gjort på grunn av det her.

Så nå må Transittmottaket rett og slett ansette en til for å klare å håndtere den enorme givergleden og frivilligheten.

Tove Brorson er ikke i tvil om hva som har vekket folks enorme engasjement.

– Folk har sett bildene på nettet, selvfølgelig. Nå har de sett, at de er ikke bare på ei strand i Europa. De som har klart å komme seg hit, de er her. De bor ute i blokka her. Krigen har kommet ganske nær, sier Tove Brorson.