NRK Meny
Normal

– Overraskende boligprisvekst i juni

Boligprisene steg med en prosent i juni, noe som er uvanlig for denne måneden. Aldri før har det blitt solgt så mange boliger i én måned.

Visningsskilt

Boligprisene gjorde et overraskende hopp i juni med en prisstigning på 1 prosent.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

I juni steg boligprisene med 0,1 prosent. Korrigert for såkalte sesongvariasjoner økte prisene med 1 prosent fra forrige måned.

Det viser ferske tall fra Eiendom Norge.

Christian Dreyer

Christian V. Dreyer, administrerende direktør i Eiendom Norge.

Foto: Bøe, Torstein / NTB scanpix

– Juni ble en sterkere måned enn forventet. Dette er noe overraskende etter flere måneder med moderat trend i prisutviklingen, sier Christian V. Dreyer, administrerende direktør.

Vanligvis pleier mai måned å ha mye oppgang før sommerstillheten treffer boligmarkedet, men i år har det snudd. Forrige måned meldte nemlig Eiendom Norge om en uvanlig nedgang, mens det nå i juni er en uvanlig oppgang.

– Det høres ikke ut som en sterk vekst, men det er ikke vanlig med boligprisvekst i juni. De 10 siste årene har det kun vært oppgang i juni to ganger. Nesten alle fylker har flere antall salg i år enn i juni i fjor.

– For tidlig å spå trendskifte

Tønsberg skiller seg ut med den sterkeste prisveksten på 0,8 prosent, tett fulgt av Oslo og Lillehammer som begge hadde en oppgang på 0,7 prosent.

Også i juni falt prisene i Stavanger og Sandnes med henholdsvis 0,2 og 0,9 prosent som følge av oljebremsen, men den har ikke skremt boligkjøperne i resten av landet hvor alle regioner fremdeles har en positiv 12 måneders vekst.

Selv om de sesongkorrigerte tallene viser en kurve med klar brekk oppover, tør ikke Dreyer spå et trendskifte.

– Det er kun én måneds observasjon etter at vi hadde en moderat mai, så det er noe tidlig å konkludere på bakgrunn av det. Vi vil gjerne se noen flere måneder i sammenheng før vi kan slå fast et trendskifte.

Rekordmåned

Tallene fra Eiendom Norge viser at det aldri før har blitt solgt så mange boliger i en enkelt måned som i juni med over 10.000 solgte bruktboliger.

– Bakgrunnen er rett og slett at det er en veldig stor etterspørsel. Vi ser at det er mange og sterkere drivere på etterspørselssiden, og det viktigste er nok renta, sier daglig leder Leif J. Laugen.

De tre største bankene i Norge satte ned boliglånsrenta etter forrige rentekutt, og det er ingen tvil om at det er tøff konkurranse om lånekundene.

– Når renta har blitt satt ned mellom 0,6 og 0,7 prosentpoeng det siste halvåret, er det mye når vi tenker på at rentenivået er under tre prosent. Bankene er også veldig offensive på å prøve og ta markedsandeler, sier Laugen.

Sindre Heyerdahl forklarer hvorfor det har vært en så sterk boligprisvekst i juni.

Økonomijournalist i NRK, Sindre Heyerdahl, forklarer hvorfor boligprisene steg i juni.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger