Hopp til innhold

Her er regjeringens strategi for boligmarkedet

Gjelden til norske husholdninger stiger og Finanstilsynet har ropt varsku for lenge siden. Nå legger finansminister Siv Jensen (Frp) frem pakken som skal bremse eksplosiv boligprisvekst.

Boligpakke

BOLIGPAKKE: Barne og likestillingsminister Solveig Horne (Frp) kommunalminister JanTore Sanner (H) og finansminister Siv Jensen (Frp) vil bremse boligprisveksten med sin boligpakke. – Det er et blinkende lys, kaller Jensen boligpakken

Foto: Anne Cecilie Remen / NRK

– Målet med dette er å skape et trygt boligmarked. Både for dem som er i boligmarkedet, og de som vil inn, sier Siv Jensen (Frp).

Sammen med kommunalminister Jan Tore Sanner (H) og barne og likestillingsminister Solveig Horne (Frp) hadde finansministeren innkalt til pressekonferanse på Løren i Oslo.

Et stort pressekorps møtte opp i det strående solskinnet.

Blant buldrende gravemaskiner og bråk fra anleggsarbeidene presenterte de tiltak som er ment å roe ned boligmarkedet.

Mer egenkapital

Blant tiltakene er å forskriftsfeste egenkapitalkravet på 15 prosent ut 2016. Det er i utgangspunktet en forsterkning av dagens krav om egenkapital.

Samtidig åpnes det for enkelte unntak fra kravet. Det vil si at 10 prosent av bankenes boliglån kan avvike regelen.

– Det er viktig at vi har rammer for bankenes boliglånspraksis som bidrar til god og stabil utvikling i norsk økonomi, og at kredittverdige boliglånskunder får lån, sier Jensen før hun avslutter.

– Dette er et blinkende lys som gjør at vi kan stramme inn ved behov, men at vi også kan slippe opp ved behov.

Svarer på advarsler fra finanstilsynet

Regjeringens boligpakke er et svar på Finanstilsynets gjentatte advarsler om utviklingen i boligmarkedet og folks høye gjeldsgrad.

Boligprisene har det siste året steget voldsomt, og mange frykter at et skifte kan komme, med fallende boligpriser og med økende problemer blant låntakere til å betjene de høye lånene sine.

Dersom folk låner mer enn de evner å betjene over tid og boligprisene faller, kan bankene få store problemer. Et bank-kollaps kan true hele norsk økonomi.

LES OGSÅ: Jensen: Boligmarkedet er godt nok regulert

LES OGSÅ: Hver tredje unge låner for mye

Boligpakke

Dette er hovedinnholdet i regjeringens boligpakke.

  • Forskriftsfester egenkapitalkravet om 15 prosent egenkapital ut 2016 med enkelte unntak.
  • Innføring av gjeldsregister.
  • Innføring av avdragsplikt for boliglån som overstiger 70 prosent av boligens verdi.

– De som gir lån har idag ikke mulighet til å finne ut hvor mye låntakeren har fra før. Dermed kan den samlede gjelden blir for høy. Derfor åpner regjeringen for å åpne et privat gjeldsregister. Vi foreslår lovendringer som gir bankene adgang til å registrere kundenes gjeld. I første omgang gir vi tilatelse til å registrere for eksempel kredittgjeld og uskrede forbrukslån. På sikt ser vi på om det skal utvides videre.

Slik begrunnet barne-, likestillings- og innkluderingsminister Solveig Horne (Frp) innføringen av et gjeldsregister.

LES OGSÅ: Vil ha lengre budfrister

Lyspunkt

AKTUELT NÅ