Hopp til innhold

DNB setter ned boliglånsrenta

Norges tre største banker setter ned boliglånsrenta etter at styringsrenta ble kuttet i formiddag. Samtidig frykter Eiendomsmeglerforbundet at det kan bety en ny finanskrise.

DNB

Norges største bank, DNB, setter ned boliglånsrenta.

Foto: Johan Stub / DNB

2,1 milioner personkunder får lavere rente når Norges største bank, DNB, varsler at også de setter ned renta.

Kuttet kommer etter at sentralbanksjefen satte ned styringsrenta til et historisk lavt nivå i formiddag.

– Vi kutter rentene på boliglån til nye og eksisterende kunder, og rentene er nå på historisk lave nivåer. Vi opplever at kundene er flinke til å orientere seg i markedet og at det er tøff konkurranse om kundene, sier konserndirektør Trond Bentestuen.

I hovedsak kutter DNB like mye som Norges Bank, nemlig 0,25 prosentpoeng.

Det betyr at kunder med ordinære lån i DNB på over 2 millioner får en rente på 2,90 prosent. Renta på veiledende listepris på boliglån for unge og SAGA-kunder blir satt ned til 2,65 prosent.

Følger etter Nordea og Danske Bank

Fra før har både Nordea og Danske Bank varslet kutt. Dermed setter de tre største bankene i Norge ned renta.

Unge akademikere vil kunne sikre seg det absolutt laveste tilbudet i privatmarkedet. Danske Bank tilbyr de en boliglånsrente på 2,25 prosent.

– Det er vel ikke noe tvil om 2,25 skal være konkurransedyktige mot det meste, men også de andre rentesatsene våre er konkurransedyktige i det norske markedet nå, sier Stian Arnesen, kommunikasjonssjef i Danske Bank.

– Vi har kutta alle våre boliglån med 0,25 prosentpoeng. Forventninger til fallende renter i pengemarkedet ønsker vi skal komme både nye og eksisterende kunder til gode.

– Kan ende med finanskrise

Greving, NEF

Carl O. Geving, administrerende direktør Norges Eiendomsmeglerforbund.

Foto: CF Wesenberg/Kolonihaven

Men rentekuttet kan få fatale konsekvenser, frykter Carl O. Geving, administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund.

– Vi er bekymra for at pris- og gjeldsveksten vil fortsette i en så sterk grad at det på sikt vil skape en ubalanse i boligmarkedet. Til slutt kan det ende med en finanskrise.

Han har forståelse for at det er vanskelige avveininger Norges Bank må gjøre, men er likevel bekymret.

– Dette trekker i motsatt retning av regjeringens boligstrategi, som skulle dempe pris- og gjeldsveksten. Nå reduseres effekten av de grepene regjeringa har tatt.

Han påpeker at 72 prosent av leilighetene i Oslo sentrum er sekundærleiligheter. Når det i prinsippet er gratis å låne penger, er det enkelt for boligspekulantene å fortsette investeringene.

– Samtidig øker Finansdepartementet kravet til bankenes krisebuffer, sånn at det blir vanskeligere å få lån. Vil ikke dette hjelpe noe?

– De som er ute og investerer i sekundærmarkedet, har ingen problemer med egenkapitalkravet. Det er de unge som rammes. Det sterkeste virkemiddelet vil være å oppheve skattefordelene ved innvestering i sekundærbolig.

AKTUELT NÅ