NRK Meny
Normal

– Opprørt over at sytingen til gjerningsmannen vant fram

Tidligere AUF-leder Eskil Pedersen sier han er sint og opprørt over at Anders Behring Breivik vant fram i søksmålet mot staten.

Eskil Pedersen

SINT: Eskil Pedersen reagerer på at Breivik vant saken mot staten.

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

I dag ble det klart at retten ga Breivik medhold i deler av søksmålet han anla mot staten.

Både menneskerettighetseksperter, fengselsansatte og berørte av terrorhandlingene 22. juli er overrasket over utfallet.

– Slag i magen

Eskil Pedersen som var AUF-leder i 2011, skriver i et innlegg på sin private Facebook-side at han er sint og opprørt.

– Jeg ble veldig overrasket, sint og ganske opprørt. Jeg tror mange føler det litt som et slag i magen, sier Pedersen til NRK og understreker at han kun uttaler seg på vegne av seg selv.

– Jeg er veldig for at vi lever i en rettsstat hvor selv terrorister skal få ha sine grunnleggende menneskerettigheter, men jeg må si at jeg blir sint og opprørt når det jeg opplever som sytingen til gjerningsmannen har nådd fram i retten, sier han.

– Mener du at dommen er feil?

– Jeg vil ikke gå inn i en komplisert diskusjon om dommen. Men jeg ser at mange av de overlevende og etterlatte er sinte og opprørte i dag. Det skjønner jeg kjempegodt og jeg har lyst å si til alle dem at det er lov å være sint i dag, sier Pedersen.

– Absurd

Pedersen ønsker ikke å ta stilling til om rettssystemet bestod prøven eller det prosessuelle rundt dommen er riktig. Han har ikke fulgt nøye med på rettssaken, men har reagert på mye av det Breivik har trukket fram som menneskerettighetskrenkende forhold.

– For meg virker det absurd at det har gjort at gjerningsmannen har vunnet fram, sier Pedersen.

Pedersen sier han har holdt tilbake mye av det han egentlig mente om Breivik, men at han i dag følte behov for å ta bladet fra munnen.

– Alle som har vært berørt av 22. juli har vist en enorm verdighet og forsiktighet i rettsprosessene. Det er bra at vi er en rettsstat, men i dag er lov og forståelig å være sint.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger