NRK Meny
Normal

Justisministeren: – Forstår at folk kan reagere

Justisminister Anders Anundsen (Frp) mener det er viktig at Anders Behring Breiviks søksmål håndteres på vanlig måte i rettssystemet, selv om mange kan reagere på dommen som sier terroristens soningsforhold bryter menneskerettighetene.

Anders Anundsen

Justisminister Anders Anundsen (Frp) ønsker ikke å kommentere dommen ytterligere før den er rettskraftig.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Jeg registrerer at Oslo tingrett i dag har avsagt dom i saken mot Staten ved Justis- og beredskapsdepartementet. Jeg har forståelse for at folk kan reagere på kjennelsen, men det er viktig at ikke minst denne saken håndteres på vanlig måte i vårt rettssystem, skriver justis- og beredskapsministeren i en epost til NRK.

– Utover dette kan ikke jeg eller departementet kommentere dommen før den er rettskraftig og viser til regjeringsadvokaten for ytterligere kommentar, legger Anundsen til.

– Krenker menneskerettighetene

Terrordømte Anders Behring Breivik gikk til sivilt søksmål mot staten, ved Justis – og beredskapsdepartementet, fordi han mener soningsforholdene ved Ila fengsel og forvaringsanstalt og Skien fengsel bryter menneskerettighetene.

I dommen, gjort offentlig av Oslo tingrett i dag, heter det at Breiviks søksmål delvis har ført frem:

«Soningsforholdene for Anders Behring Breivik representerte en krenkelse av menneske­rettighetskonvensjons artikkel tre», heter det i dommen som massedrapsmannen har fått oversendt per faks i Skien fengsel.

Advokaten som representerte Staten under søkemålet, Marius Kjelstrup Emberland ved Regjeringsadvokaten, sier han er overrasket over dommen.

Emberland sier de skal diskutere dommen med klienten, altså Justis – og beredskapsdepartementet, før de tar stilling til om de skal anke.

Krever at Breiviks isolasjon oppheves

– Vi vant fram med det viktigste, og derfor ser vi ikke noe behov for å anke, sier Breiviks advokat Øystein Storrvik.

Storrvik sier isolasjonen av Breivik nå må avbrytes og at klienten hans må få lov å omgås medfanger.

Breivik er den eneste som sitter på avdelingen for særlig høy sikkerhet i Skien fengsel, men Storrvik har ingen tanker om hvordan han skal kunne få omgås andre.

– Det er en faglig utfordring for fengselet, og ikke noe jeg kan svare på, sier Storrvik.

Han vil ikke kommentere hvordan Breivik selv reagerte på dommen.

Fengslene ønsker ikke kommentere

Verken Ila eller Skien fengsel vil kommentere at Anders Behring Breivik fikk medhold på et vesentlig punkt i saken om soningsforholdene.

Oslo tingrett konkluderer med at menneskerettighetskonvensjonens artikkel 3 er krenket overfor den massedrapsdømte 37-åringen under hans fengselsopphold i Ila fengsel og i Telemark fengsel i Skien.

Overfor NTB vil ikke direktør Knut Bjarkeid ved Ila fengsel- og forvaringsanstalt i Bærum kommentere saken. Han viser til Regjeringsadvokaten for uttalelser.

Det samme gjør direktør Ole Kristoffer Borhaug i Telemark fengsel, Skien avdeling.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger