Hopp til innhold

– Når jeg møter Erna i kveld, skal jeg holde mitt første valgløfte

«Alle» lurer på om Venstre skal i regjering eller støtte en regjering av Høyre og Frp. I dag oppsummerer landsstyremøtet i partiet valgkampen og veien videre.

Landsstyremøte i Venstre

VIL STILLE KRAV: Venstre-leder Trine Skei Grande og nestleder Terje Breivik møtte resten av landsstyret torsdag.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Dagens landsmøte er første gang hele landsstyremøtet i Venstre, med alle fylkeslederne, møtes etter valget.

– Hjertelig velkommen til landsmøtet etter det jeg vil kalle et seiersvalg.

Slik begynte Venstreleder Trine Skei Grande talen til eget landsstyremøte. Så takket hun alle i Venstre for innsatsen.

– Det var et fantastisk løft fra målingene på to prosent, til valgresultatet på over fire prosents oppslutning. Det er ikke slik at vi følte at vi var på en bølge. Det var hardt arbeid. Det var ingen som hjalp oss og ingen som heiet på oss, sa Grande.

Hun fortsatte med å presenterte partiets stortingsgruppe.

Grande listet opp fire områder Venstre skal ha som hovedstolper de fire neste årene:

  • skole
  • miljø
  • velferdsstatens bærekraft
  • jobbskaping

– Venstre gikk til valg på en blågrønn regjering. Jeg har ikke hatt noen forhandlinger som tilsier noe annet. Når jeg møter statsminister Erna Solberg i kveld, skal jeg holde mitt første valgløfte. Mitt mandat er mest mulig gjennomslag for venstrepolitikk. Jeg går i det møtet for å forvalte dette på en best mulig måte. Jeg skal gå i det møte og være den mest konstruktive, men også den mest utålmodige, sa Grande.

Eventuell regjeringsdeltakelse kommer på bordet

Ett av spørsmålene som kommer på bordet i løpet av møtet, blir hvordan Venstre skal stille seg i forhold til regjeringsdeltakelse eller eventuell støtte til en H/Frp-regjering dersom partiet ikke vil i regjering.

Så langt har Grande holdt kortene tett til brystet.

– Det vi er enige om, er at vi skal prøve å få til forhandlinger. Både for at vi ønsker en blågrønn regjering, men også fordi vi ønsker å løfte klima- og miljøpolitikken, sa Trine Skei Grande da hun og resten av Venstres stortingsgruppe møtte pressekorpset onsdag etter sitt første møte etter valget.

Full forvirring om regjeringsdeltakelse

Til nå har spørsmålet om Venstre kan/skal gå i regjering vært mildt sagt forvirrende.

Venstres landsmøte skulle legge føringer for borgerlig samarbeid etter valget. Men selv ikke Venstre-politikere forstår om vedtaket åpner for eller utelukker å gå inn i regjering med Fremskrittspartiet.

NRK har snakket med en rekke lokal- og fylkespolitikere i Venstre. Flere av dem sier de ble overrasket da partitopper åpnet for å gå i regjering med Frp allerede dagen etter valget.

– Det vil være nesten umulig å bygge opp partiet hvis vi havner i regjering med Frp. Jeg syns Trine Skei Grande burde være klar på at Venstre går i opposisjon hvis vi ikke klarer få til en regjering med Høyre og KrF, sier Granvin-ordfører Ingebjørg Winjum (V).

AKTUELT NÅ