– Merkene skyldtes vold, ikke hudbehandling

NEDRE ROMERIKE TINGRETT (NRK): Ndures ekssamboer hevder hun ikke fullførte behandlingen som forsvarer Mette Yvonne Larsen mener kan ha gitt merker på halsen.

Halsen til Ndures ekssamboer

MERKER PÅ HALSEN: Rettssaken mot Ndure ble utsatt i tre uker, på grunn av tvil rund merker ekssamboeren hadde på halsen natten Ndure ble pågrepet.

Foto: Politiet / Politiet

Ndure på stevne i Finland i 2012

TILTALT: Jaysuma Ndure er tiltalt for flere tilfeller av vold mot sin tidligere samboer.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Rettssaken mot Jaysuma Ndure startet opp igjen i dag, etter å ha blitt avbrutt på kaotisk vis før siste rettssdag i januar på grunn av tvil om bevis.

I mellomtiden har politiet gjennomført ny etterforskning, for å komme til bunns i om merkene Ndures eks hadde på halsen natten sprinteren ble pågrepet stammer fra hudbehandling eller vold.

Torsdag morgen måtte Ndures ekssamboer innta vitneboksen på nytt, for å fortelle om de omstridte merkene på halsen. 23-åringen har tidligere fortalt at merkene skyldes et halsgrep utført av Ndure i hans leilighet i november 2014.

Den unge kvinnen erkjenner at hun var ved den aktuelle hudklinikken med sin mor august 2014, men hevder det kun var moren som gjennomførte en såkalt «Dracula Treatment».

– Jeg husker det var vondt, så jeg ba henne (legen, journ. anm.) om å stoppe. Hun sa at hun kunne trekke inn nålene, men det var fortsatt vondt, så vi stoppet det. For reklamens skyld smurte vi ut blodet over huden, og la det ut på sosiale medier, sier Ndures eks.

– Merkene var på grunn av vold

Arne Stray-Pedersen

SAKKYNDIG: Overlege ved avdeling for rettspatologi og klinisk rettsmedisin ved Rikshospitalet, Arne Stray-Pedersen, forklarte i retten at merkene på halsen til Ndures eks kunne stamme fra et halsgrep.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Etter at rettssaken ble avbrutt har det kommet frem at kvinnen oppsøkte den aktuelle hudklinikken på en av de siste dagene i forrige rettsrunde.

Hun ville da be legen som gjennomførte behandlingen om å vitne i retten, men sa i retten i dag at hun bare fikk snakke med resepsjonister.

– Jeg angrer ikke på at jeg dro dit. Det førte til at legen kom og ga avhør. Jeg kan ikke sitte her og få skylden for å ha tatt en behandling jeg ikke har gjennomført. Merkene var på grunn av vold den kvelden, det var ikke på grunn av behandlingen, sier ekssamboren, som understreker at det lille hun fikk av behandling ble gjort på ansiktet, eller halsen.

De siste ukene politiet avhørt ansatte ved hudklinikken, som skal ha bekreftet at ekssamboeren var ved klinikken for å få hudbehandling med moren. Den aktuelle legen inntok torsdag vitneboksen, og fortalte da at hun har gjennomført en hudbehandling på ekssamboeren.

– Jeg husker det veldig godt. Jeg skjønner ikke hvorfor hun sier at behandlingen ble avbrutt. Vi tok bilder og alt mulig, sier den eldre, kvinnelige legen.

Legen ble også vist et bilde av prikkene på ekssamboerens hals. Dommer Jeanette Westlund Hegna spurte om de kan ha blitt forårsaket av hudbehandling, noe legen avviste.

Larsen og Ek Sørensen i retten

AMPERT: Stemningen mellom aktor, politiadvokat Camilla Ek Sørensen, og Ndures forsvarer Mette Yvonne Larsen har flere ganger vært amper i retten.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Mener mor lyver

Forsvarer Mette Yvonne Larsen har reagert på at ekssamboeren oppsøkte klinikken underveis i hovedforhandlingen, og har anmeldt både Ndures eks og hennes mor for falsk forklaring. Ekssamboeren er også anmeldt for å ha forsøkt å påvirke en aktør i retten.

Etter ekssamboerens forklaring, inntok hennes mor vitneboksen torsdag. Moren var usikker på hvilken dag datteren skal ha oppsøkt klinikken underveis i rettssaken, noe som fikk forsvarer Mette Yvonne Larsen til å minne henne om vitneplikten.

– Du er klar over at det er straffbart å forklare seg falskt i en rettssak?

– Ja, svarte moren.

Hun mener legen som har sagt til politiet at datteren har utført behandlingen har forklart seg feil. På spørsmål fra politiadvokat Andreas Christiansen sa moren også at hun ikke tror merkene på halsen har noe med straffesaken å gjøre, og at huden etter hennes egen behandling var bra igjen etter én uke.

– Hudbehandling ikke avgjørende

Spørsmålet er altså om den fornærmede kvinnen skal ha vært med sin mor og fått hudbehandling, flere måneder før Ndure ble pågrepet etter en heftig krangel med den 23 år gamle kvinnen.

Ndures forsvarer Mette Yvonne Larsen innrømmer at hudbehandlingen neppe er årsaken til merkene, men mener behandlingen er viktig av andre årsaker.

– Etterforskningen rundt hudbehandlingen har muligens vist at den ikke har avgjørende betydning, men det har betydning å vise hvor langt fornærmede er villig til å gå når det gjelder å påvirke vitner og ikke forklare seg sant. Dette gjelder også hennes nærmeste familie, sier Larsen.

– Jeg har ikke opplevd maken til slalomkjøring når det gjelder hva man har sagt før og hva man sier nå. Det håper jeg retten har fått med seg.

Kraftig kritikk

Bitemerke på kroppen til Jaysuma Ndure

BITEMERKE: Merket på kroppen til Ndure ble ikke oppdaget før sprinteren ble løslatt fra varetekt.

Foto: Privat / NRK

Larsen har reagert kraftig på politiets etterforskning av saken. Hun har både bedt Riksadvokaten om å oppnevne et sette-politidistrikt, og senere påtalemyndigheten om å droppe tiltalen.

Larsen har også reagert på at rettsmedisiner Arne Stray-Pedersen, som tidligere har fortalt at han ikke har inngående kjennskap til hudbehandlingen, nå igjen er innkalt for å forklare seg i retten.

Rettssaken mot Ndure skal være avsluttet ved endt rettsdag fredag. Innen den tid skal en rekke vitner forklare seg. I tillegg til hudlegen og Arne Stray-Pedersen er det også oppnevnt en rettssakkyndig odontolog, som skal uttale seg om et bitemerke Ndure hadde på ryggen kvelden han ble pågrepet.

Verken påtalemyndigheten eller den fornærmede kvinnens bistandsadvokat Siv Hallgren ønsker å kommentere saken underveis i rettsdagen.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger