Hopp til innhold

Slik så samboeren ut natten Ndure ble kastet på glattcelle

NEDRE ROMERIKE TINGRETT (NRK): Politibetjent Karoline Dieseth var først på stedet da ekssamboeren ringte politiet natt til 8. november. – Det virket som hun var i panikk, sier Dieseth i retten.

Halsen til Ndures ekssamboer

PRIKKER: Dette bildet av halsen til Ndures ekssamboer ble tatt av politiet da hun ble undersøkt på Ahus natt til 8. november. Politibetjent Dieseth beskrev i retten røde prikker rundt halsen til kvinnen.

Foto: Politiet / Politiet

Ndures ekssamboer på Ahus

BLÅMERKE: Ekssamboerens venstre bein, fotografert på Ahus etter at kvinnen hadde blitt fraktet dit i ambulanse.

Foto: Politiet / Politiet

Natt til lørdag 8. november, klokken 03.03, ringte Ndures ekssamboer politiets nødtelefon, og fortalte at hun hadde blitt utsatt for vold. Dieseth sa i retten onsdag at det var en patrulje i nærheten, og at politiet derfor var på stedet bare minutter etter.

Der møtte de Ndures ekssambober på utsiden av leiligheten. Til tross for novemberkulden, var hun ikke iført sko.

– Hun sto ute i sokkelesten og skalv. Det virket som hun hadde panikk, og hun ville ikke være med inn før vi hadde kontroll på Ndure, sier Dieseth.

– Virket troverdig

Hun avhørte deretter den fornærmede kvinnen ute i gangen. Ifølge politibetjenten, som også har vært hovedetterforsker på saken, hadde ekssamboeren blant annet prikker, som gikk rundt hele halsen.

– Hun beskrev smerter i armene, venstre bein, ryggen og nakken. Overleppa så litt hoven ut. Situasjonen virket troverdig, sa politibetjenten i retten.

Den fornærmede kvinnen har i retten fortalt at Ndure holdt et kvelertak på henne inne i leiligheten som fikk henne til «å se prikker». Ndure har selv forklart at han bare tok tak i genseren til kvinnen og holdt henne unna, fordi hun slo ham.

Samtidig som politibetjent Dieseth snakket med kvinnen, gikk hennes kollega til Ndures leilighet. Sprintesset skal ha åpnet døra i bokseren. Ndure nekter straffskyld for for vold, og har tidligere fortalt at han ble overrasket da politiet ringte på døra.

Ndures ekssamboer

Den fornærmede kvinnen ble også fotografert fem dager etter. På bildet ser man blant annet et blåmerke under venstre kne.

Foto: Politiet / Politiet

DNA-prøve etter 12 timer

Ndure ble pågrepet og satt i varetekt, mens ekssamboeren ble fraktet til Akershus universitetssykehus (Ahus), der Dieseth fotograferte skadene første gang. Politibetjenten beskrev røde prikker rundt samboerens hals, blåmerker og antydning til blåmerker.

I retten forklarte Dieseth at flere av bildene ble utydelige, og at skadene derfor kan være vanskelige å se.

– På Ahus hadde hun blant annet merker på venstre arm og venstre bein, med hevelse. Noen steder var det antydninger til blåmerker, andre steder var de litt vanskelig å oppdage.

Det ble tatt DNA-prøver av merkene på halsen og av kloremerkene på kroppen til ekssamboeren 15.30 den 8. november, altså 12 timer. Ingen av disse prøvene har påvist Ndures DNA, kun ekssamboerens egen.

Politibetjenten bekreftet i retten at det heller ikke er funnet Ndures DNA på den fornærmede kvinnens kropp.

Aktor Camilla Ek Sørensen spurte Dieseth i retten hvorfor undersøkelsen ikke bli gjort tidligere, noe politibetjenten ikke er sikker på.

Tegning av Ndure i retten

TURBULENT: Den fornærmede kvinnen i begynnelsen av 20-årene har i to dager forklart seg om den angivelige volden fra Jaysuma Ndure. Ndure er i retten flankert av sin forsvarer Mette Yvonne Larsen og medforsvarer Inga Laupstad.

Foto: Esther Maria Bjørneboe / Tegning

– Passet med hennes forklaring

Den rutinerte rettsmedisineren Arne Stray-Pedersen vitnet etter politibetjenten. Stray-Pedersen undersøkte Ndures ekssamboer søndag klokken 14, ved sin arbeidsplass Rikshospitalet. Dette var halvannet døgn etter krangelen, samboeren hadde blitt utskrevet fra Ahus dagen før.

Kvinnen fortalte da hva hun mener skjedde natten Ndure ble pågrepet, og det virket ifølge Stray-Pedersen som hun var i «mental ubalanse».

Arne Stray-Pedersen går grundig gjennom skadene i retten, og oppsummerer med at de passer med hennes forklaring om at hun er påført stump vold mot halsen og/eller dyttet mot en dør.

– Skadene var ferske, og passer med antatt gjerningstidspunkt, altså halvannet døgn tidligere. Skadene kan leges etter noen dager, uten medisinsk behandling, leser Stray-Pedersen fra sin rapport i retten.

På spørsmål fra Ndures forsvarer Mette Yvonne Larsen utdyper Stray-Pedersen at begrepet «stump vold» brukes om et ytre traume mot kroppen,forårsaket av en «ikke-skjærende gjenstand».

Han presiserer at han ikke tar stilling til hvem som har utført dette, og utelukker ikke at enkelte av punktblødningene kan skyldes fall.

Fremme hos dommeren

Ndure inntok vitneboksen på nytt onsdag, for å fortsette sin forklaring om de angivelige voldshendelsene mot ekssamboeren. Ndure var blant annet fremme hos dommeren for å fortelle om natten han ble pågrepet av politiet.

Ndure innrømmer at han dyttet samboeren, men nekter straffskyld for vold.

Bitemerke på kroppen til Jaysuma Ndure

Politibetjent Dieseth forklarer i retten at kroppen til Ndure ikke ble undersøkt den aktuelle natten, fordi Ndure ikke selv sa han hadde blitt utsatt for vold. Bitemerket på ryggen ble oppdaget i en legeundersøkelse da Ndure ble løslatt.

Foto: Privat / NRK

– Jeg dyttet henne sånn, hun mistet balansen, sa Ndure, og holdt høyrearmen ut til siden.

I forsvarer Mette Yvonne Larsens utspørring av Dieseth kom det frem at forsvareren mener det er påfallende at flere av blåmerkene hadde rukket å bli gule allerede samme natten de ble fotografert.

Larsen mener blåmerkene kan komme fra en tidligere anledning, og mener den hovne leppa fornærmede hadde kan skyldes botoxbehandling. Politibetjenten sier de ikke har undersøkt dette i ettertid.

– Bildene dokumenterer merker hun hadde den natta. Hun sier hun har fått de merkene den natten, og jeg oppfatter det som troverdig, sier politibetjenten.