Hopp til innhold

– Jeg var den eneste i min familie som ikke ba hver dag

OSLO TINGRETT (NRK): Mulla Krekar avviser at han er lederen av en internasjonal terrororganisasjon og går grundig til verks for å forklare retten sin idelologiske bakgrunn.

Mulla Krekar vitner i utleveringssaken

VIL IKKE TIL ITALIA: Mulla Krekar møtte fredag i en norsk rettssal for 62. eller 63. gang, ifølge hans forsvarer Brynjar Meling.

Foto: Martin H. W. Zondag / NRK

Najmuddin Faraj Ahmad (59), bedre kjent som mulla Krekar, inntok fredag vitneboksen i utleveringssaken i Oslo tingrett. Iført tradisjonelle klær og ledsaget av sin faste tolk forklarte Krekar seg om sin bakgrunn som islamsk lærd.

Italiensk påtalemyndighet mener han er leder for et europeisk terrornettverk, «Rawt», med celler i en rekke europeiske land, som på lang sikt har som formål å styrte myndighetene i Kurdistan. På kort sikt frykter italiensk politi at nettverket kan gjennomføre terror i Europa som et ledd i denne planen.

Dette avviser Krekar, som er tydelig på at hans arena er Kurdistan, og at han aldri har hatt en global agenda.

– Rawt er verken en organisasjon, en gruppe eller et våpen. Det handler ikke om politikk. Jeg gjentar igjen det som er sagt tidligere: Rawt er meg og jeg er Rawt, sier Krekar i vitneboksen.

– Ny måte å tolke islam på

Krekar er glad i å snakke og har fått rundt seks timer til å forsvare seg mot anklagene fra italiensk påtalemyndighet. De vil ha Krekar og en 42 år gammel irakisk statsborger fra Drammen utlevert for straffeforfølgelse i Italia.

59-åringen går i sin forklaring grundig inn på sin bakgrunn og til dels voldelige forhistorie som leder for væpnede grupper. Samtidig forteller Krekar at han i sine unge år var opptatt av helt andre ting enn islam.

– Jeg var den eneste i min familie som ikke ba, og som ikke var veldig opptatt av islam. Jeg var mer opptatt av kommunisme, sier Krekar.

Utover 70-tallet ble han imidlertid mer opptatt av islam, som han også begynte å studere. Rund 1983 anslår Krekar at han var «godt kjent med islam». På på tidlig 90-tall ble han med i en islamistisk gruppe, kalt «Islamic Movement of Kurdistan» (IMK). Gruppen var på et tidspunkt under sterkt press fra PUK

– Organisasjonen vår ble slått ned med harde midler i 1993. Vi hadde store tap. Vi ofret 199 krigere, hadde 180 sårede, 376 ble tatt til fange. Vår leder ble drept, og vi hadde ikke klart å samle oss uten hjelp fra Iran, forteller Krekar.

Krekar forsøkte å samle restene fra IMK til en egen organisasjon, som skulle representere Krekars nye måte å tolke islam på. Denne bevegelsen ble kalt «Isla», og var i ifølge Krekar en forløper til Rawt.

– Ble sliten av være emir

I 2001 ble Ansar al-Islam dannet, en gruppe som har stått bak en rekke angrep mot kurdiske selvstyremyndigheter. Amerikanske myndigheter har anklaget gruppa for å være et bindeledd mellom al-Qaida og Saddam Hussains regime i Irak.

Signe Aalling

Signe Aalling, politiadvokat i PST, argumenterer for synet til italiensk politi i utleveringssaken.

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

– Jeg var deres «emir» (islamsk ærestittel, journ. anm.) i fem måneder. Jeg ble like sliten som om det skulle ha vart i fem måneder. Den dag i dag lider jeg av det ansvaret jeg påtok meg den gangen, sier Krekar i retten.

Krekars forsvarer Brynjar Meling har i flere rettsprosesser mot Krekar påpekt at det ikke er grunnlag for å slå fast at det ble gjennomført væpnede angrep i perioden Krekar var leder for Ansar al-Islam.

Krekar kom til Norge som humanitær flyktning i 1999. Han mener selv at hans tankesett har vært gjennom en utvikling som følge av årene i Norge, og viser til at Isla betyr «reform».

– Det betyr at jeg ser ting på en ny måte. Slik er det fortsatt. Jeg har bodd i Norge i 25 år, og har lært mye på den tiden. Jeg har forsøkt å bli en salafist, men være moderat. Jeg har tro på at min trosretning er riktig, men jeg kan tåle feil og andres synspunkter, sier Krekar.

Avlyttet cella

I den første rettsdagen i Oslo tingrett kom det frem at PST har bistått italiensk politi i deres etterforskning, blant annet gjennom å avlytte Krekar på cella i Kongsvinger fengsel.

Oslo tingrett har satt av fem dager for å behandle utlveringsbegjæringen fra italienske myndigheter. I tillegg til Krekar og 42-åringen, mener italienerne at en 39-åring med kurdisk bakgrunn bosatt i Fredrikstad har vært sentral i Krekars nettverk.

39-åringen, Makwan Karim, er norsk statsborger og kan derfor ikke utleveres. I et interjvu med NRK hevder Karim at han kun kjenner Krekar gjennom sitt arbeid som journalist, men innrømmer også at han har vært i Nord-Irak for å snakke om en mulig retur for Krekar.

Mulla Krekars forsvarer Brynjar Meling antydet torsdag at utleveringsbegjæringen mot Krekar er et resultat av politisk spill mellom norske og italienske myndigheter.

Mulla Krekar og Brynjar Meling i retten i juni

Mulla Krekars forsvarer Brynjar Meling avviser at Rawt er en terrororganisasjon. Han mener kontakten som har vært mellom norske og italienske myndigheter i forkant av utleveringsbegjæringen er suspekt.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

NRK kommer tilbake med mer.

AKTUELT NÅ