Najmuddin Faraj Ahmad, mer kjent som mulla Krekar, er siktet for terrorplanlegging i Italia og lede terrororganisasjon kalt Rawti Shax. Italienske myndigheter har begjært Krekar utlevert, men det er uklart når det kan skje.
Krekar entret retten med håndtegnet til Det muslimske brorskapet i Egypt, som han har vist flere ganger før, mens han utbrøt «Egypt, Egypt». Deretter holdt han en kort tirade til de fremmøtte pressefolkene:
– Norge taper mer på dette enn jeg gjør. Norge er den som taper, og jeg er vinneren uansett om Gud vil.
– Det er jeg som er Rawti
– Rawt er ingen organisasjon. Det er jeg som er Rawti, fastholdt 59-åringen da han ble framstilt for forlenget varetekt i Oslo tingrett torsdag morgen.
Italienske myndigheter mener det er et terrornettverk. Krekar sier det kun er en islamsk visjon, uten noen forbindelse til jihad, våpen eller terror.
Påtalemyndigheten ba om fortsatt varetekt fram til fristen utløper for italienske myndigheter til å komme med en formell utleveringsbegjæring, som er om åtte dager.
Politisk prosess
Påtalemyndigheten ba om fortsatt varetekt fram til fristen utløper for italienske myndigheter til å komme med en formell utleveringsbegjæring, som er om åtte dager.
Italiensk politi har varslet at de vil be om utlevering av Krekar, samt en 42 år gammel iraker bosatt i Drammen, som italiensk politi mener har tilknytning til gruppen.
42-åringen blir fremstilt for forlenget varetektsfengsling senere torsdag.
Krekar hevdet i retten at denne saken er fabrikkert.
– Dette er noe politikerne i Norge har funnet på, sa Krekar i retten.
Forsvareren utdypet overfor NRK etter rettsmøtet.
– Frp gikk til valg på at Krekar skulle sendes ut av landet innen 100 dager. De ble avkledd i Borgarting lagmannsrett da de ville sende ham til Kyrksæterøra. Leder Siv Jensen har også uttalt at hun vil bryte menneskerettighetene for å få ham sendt ut, sier Krekars forsvarer Brynjar Meling.
Frp-leder Siv Jensen sier til NTB at hun ikke ønsker å kommentere saken og begrunner det med at den fortsatt er til behandling i rettssystemet.
– Krekar pekte ut leder
PST opplyste i retten at de har mottatt en foreløpig utleveringsbegjæring fra italienske myndigheter oversatt til engelsk. De venter nå på en original på norsk.
Krekar sonet en dom for trusler da han 12. november ble pågrepet sammen med 14 andre i det italiensk politi beskriver som et terrornettverk.
Italiensk politi mener Krekar styrte nettverket fra fengselscellen. Via medhjelpere skal han ha kommunisert med nettverket i Europa, mener politiet.
Fra fengselscellen ga Krekar kommandoen til kurderen italiensk politi mener er hovedmannen i Italia, skriver avisen Il Tempo.
I en samtale på internett 19. mai 2012 som ble avlyttet av terrorpolitiet i Italia, sier en 42-åring som er bosatt i Drammen til hovedmannen i Italia at han har besøkt Krekar i fengselet.
Krekar har fortalt ham at han har valgt kurderen i Italia og en «bror» som bor i Nederland til ledere for den hemmelige komiteen, skriver Il Tempo som referer til arrestordren.
Krekar uttaler i retten at han kun kjenner fem av de siktede i nettverket. Dette er de to medsiktede i Norge, svigersønnen i England. En annen siktet i England og det politiet mener er hovedmannen i Italia. Sistnevnte er sett sammen med Krekar på en demonstrasjon foran Stortinget.
– Jeg møtte ham kun på en demonstrasjon i Oslo. Jeg kan ikke huske at han besøkte meg. Vi har ikke hatt kontakt siden, forklarte Krekar i retten.
– Snakket om bombeangrep
Besøksrommet i fengselet skal ha blitt avlyttet. TV2 skriver om et møte med to familiemedlemmer 2. mars 2013, der Krekar snakker om bombeangrep mot Kongsvinger fengsel.
Krekar sier at norske myndigheter ikke kan eller ikke har rett til å være hardere mot ham hvis «noen folk finner på å sprenge en bombe ved inngangen til fengselet».
Familiemedlemmet på besøk svarer at norske myndigheter da kan si at Krekar har oppmuntret til et slikt angrep. Krekar svarer at da må norske myndigheter ha bevis, skriver TV2.
– Krekar kjenner seg ikke igjen i denne beskrivelsen av samtalen. Men vi har ikke gått dypt inn i dette, siden vi ikke har fått de formelle politidokumentene, sier Meling til NRK.