NRK Meny
Normal

– Jeg har ansvaret

STORTINGET (NRK): Justisminister Anders Anundsen (Frp) legger seg langflat og beklager at regjeringens politikk om å verne de lengeværende asylbarna aldri nådde politiet.

Justisminister Anders Anundsen har bedt om et møte med politidirektør Odd Reidar Humlegård for å få en forklaring på hvorfor politiske signaler om uttransportering av asylbarn ikke er fulgt.

SE VIDEO: Anders Anundsen beklaget håndteringen på Stortingets talerstol i ettermiddag.

– Jeg kan ikke gjøre annet enn å beklage, slike feil skal ikke forekomme, sier Justisminister Anders Anundsen (Frp).

I ettermiddag ble han hasteinnkalt til Stortinget av KrF og Venstre. Bakgrunnen er selve kjernen i samarbeidsavtalen mellom regjeringen og de to sentrumspartiene: oppmykningen av regelverket rundt lengeværende asylbarn. Som Bergens Tidende fortalte i dag har ikke regjeringens endrede retningslinjer om nådd frem til politiet.

– Jeg har ansvaret for alt som skjer i mine underliggende etater. Jeg har bedt politidirektøren forklare hva som har skjedd, hvorfor det har skjedd og hvilke praktiske følger det har fått, sier Anundsen.

– Aldri opplevd tydeligere beklagelse

– Jeg håper intenst at dette ikke har fått konsekvenser for noen av asylbarna, men det er noen utsendinger vi har stusset på. For eksempel de syv søstrene som ble sendt fra Namsos, sier Venstre-leder Trine Skei Grande.

Skei Grande og KrF-leder Knut Arild Hareide har i dag brukt store ord som opprørt, fryktelig sint og skuffet om den manglende beskjeden fra Politidirektoratet til de underliggende etatene om endringer i uttransportering av lengeværende asylbarn. Men de var betrygget etter Anundsens unnskyldning.

– Jeg har ikke opplevd en tydeligere beklagelse fra Stortingets talerstol enn den vi fikk i dag, sier Hareide.

– Det vi ba om var faktisk ikke en beklagelse, men en redegjørelse. Når ordet beklager kommer fra Stortingets talerstol går det et sukk gjennom forsamlingen. Det skjer ikke ofte, sier Hareide.

– Jeg tror Politidirektoratet forstår beskjeden nå.

Peker på Politidirektoratet

Anundsen kom ikke med noen forklaring på hvordan glippen kunne skje. I tildelingsbrevet fra departementet stod det klart og tydelig at politiet ikke lenger skulle prioritere utsendelse av lengeværende asylbarn.

– I disponeringsskrivet fra Politidirektoratet er formuleringen fra 2013 fra den forrige regjeringen benyttet, sier Anundsen.

Det beklager Politidirektør Odd Reidar Humlegård:

– Politidirektoratet skulle formidlet dette videre i disponeringsskriv til Politiets utlendingsenhet og politidistriktene. Dette ble ikke gjort, og det er vår feil, sier politidirektør Odd Reidar Humlegård til NTB.

Direktoratet skal nå gå grundig gjennom alle saker der endret praksis kunne fått betydning.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger