Hopp til innhold

– Helsevesenet vet ikke nok om treningsdoping

– Helsevesenet vet lite om behandling av de som bruker treningsdoping i Norge. Dermed blir de heller ikke behandlet systematisk, mener Steroideprosjektet.

Mann i treningsstudio

FOKUS: Mens det har blitt søkelys på doping i toppidretten, mener Christine Wisløff i Steroideprosjektet at oppmerksomheten ikke har vært like stor mot resten av idrettsmiljøet. Illustrasjonsbilde.

Foto: Martin Kierstein / Colourbox

Flere fristes til å bruke anabole androgene steroider for å forbedre utseende eller prestasjoner. For mange går det så langt at de får helseskader og trenger behandling.

Men ifølge leder Christine Wisløff i Steroideprosjektet er behandlingstilbudet til denne pasientgruppen begrenset, og kunnskapene ganske marginale i helsevesenet.

Denne pasientgruppen er ikke godt nok kartlagt. Dermed har man heller ikke behandlet dem systematisk. Det skal vi gjøre noe med, sier Wisløff til NRK.

– Skal sikre behandlingstilbudet

Steroideprosjektet er etablert som et felles prosjekt mellom Seksjon ruspoliklinikker i Oslo universitetssykehus HF og Nasjonal Kompetansetjeneste TSB. Prosjektet er finansiert av Helse og omsorgsdepartementet.

Christine Wisløff

BEGRENSET: Leder Christine Wisløff i Steroideprosjektet synes behandlingstilbudet er begrenset.

Ekspertgruppen er nedsatt for å samle og systematisere kunnskap om diagnostisering og behandling av personer med skadelig bruk av treningsdoping til en håndbok om temaet.

– Formålet med prosjektet er å gi brukere av anabole androgene steroider og andre prestasjonsfremmende stoffer og deres pårørende tilbud om behandling. Og sikre at hjelpetilbudene er kunnskapsbaserte og like gode overalt i Norge, sier Wisløff.

Anabole steroider

LETTVINT: Mange kvinner tror at anabole steroider er en lettvint måte å skaffe seg drømmekroppen på, forteller forsker Jorunn Sundgot-Borgen. I stedet risikerer kvinnene å få større klitoris, mindre bryster og å miste menstruasjonen.

Foto: illustrasjonsfoto / NTB scanpix

– Tilbudet vårt må bli kjent

Da det i juni 2013 ble ulovlig å bruke og kjøpe anabole steroider, ble behandlingsansvaret gitt til Spesialisthelsetjenesten ved tverrfaglig spesialisert rus- og avhengighetsbehandling.

Mens det har blitt søkelys på doping i toppidretten, mener Wisløff at oppmerksomheten ikke har vært like stor mot resten av samfunnet.

– Vi har et behandlingstilbud for brukerne, men det må bli mer kjent og tilgjengelig. Derfor må vi kartlegge fenomenet, få et godt instrumentert behandlingssystem, strukturere og samle brukernes erfaringer om behandlingstilbudet og få til mer forskning på feltet, sier Wisløff.

– Veldig variert hva man møter

Medisinsk leder for hormonlaboriatoret ved Oslo universitetssykehus, Per Medbøe Thorsby, mener også at helsetilbudet til denne pasientgruppen ikke er godt nok.

– Det er veldig variert hva man møter. Legene sier de ikke har greie på det og at de ikke vet hvor de skal henvise, forteller han.

Per Thorsby

KAN LITE: Per Medbøe Thorsby forteller at de får tilbakemeldinger fra leger om at man kan lite om feltet. Thorsby savner et tverrfaglig team.

Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX

– Pasientene vil nok møte en del fordommer også, men jeg tror mange vil gjøre et seriøst forsøk og vi får en del telefoner med spørsmål. Da kan de henvise til hormonleger som skal ha greie på det, men det er dessverre få som interesserer seg for det, sier Thorsby.

Han forteller at de får tilbakemeldinger fra leger om at man kan lite om feltet.

Thorsby savner et tverrfaglig team.

– Hvis du er kvinne og får dyp stemme, blir du sendt til en øre-nese-hals lege. Får du håravfall og kviser, blir du sendt til en hudlege. Da er det ingen som tar tak i den egentlige årsaken, legger han til.

AKTUELT NÅ