NRK Meny
Normal

Slår treningsdop-alarm blant jenter: – I enkelte miljøer går det altfor langt

Antidoping Norge er bekymret at stadig flere kvinner tyr til anabole steroider for å få en muskuløs og veltrent kropp. – De ødelegger seg selv, sier leder Anders Solheim.

Anabole steroider

LETTVINT: Mange kvinner tror at anabole steroider er en lettvint måte å skaffe seg drømmekroppen på, forteller forsker Jorunn Sundgot-Borgen. I stedet risikerer kvinnene å få større klitoris, mindre bryster og å miste menstruasjonen.

Foto: illustrasjonsfoto / NTB scanpix

Anders Solheim

Daglig leder i Antidoping Norge, Anders Solheim.

Foto: NTB Scanpix

– Dopingbruken er i ferd med å spre seg i vanlige treningsmiljøer. Vi ser at det over det ganske land er fokus på kropp og utseende, og hvor dopingmidler blir et virkemiddel for å oppnå det, sier Anders Solheim, daglig leder i Antidoping Norge.

Organisasjonen er nå bekymret over at ikke lenger bare kvinner i kroppsbyggermiljøet velger å jukse til seg dagens «drømmekropp» med mye muskler og lite fett.

De tror at dagens treningsfokus er med å bidra til at også flere «vanlige» kvinner tyr til ulovlige tabletter og sprøyter.

– Vi ønsker at trening skal bidra til god helse og glede, men i enkelte miljøer ser vi at det har gått altfor langt og at man ødelegger helsa si og seg selv med dopingbruk, sier Solheim.

– Tror de har full kontroll

Jorunn Sundgot-Borgen

Professor i fysisk aktivitet og helse ved Norges idrettshøgskole, Jorunn Sundgot-Borgen

Foto: Holm, Morten / NTB scanpix

Å bruke dopingmidler ble ulovlig i juli 2013, og blir man tatt for det risikerer man politianmeldelse og straff. Antidoping Norge mener dopingbruk blant kvinner er spesielt tabubelagt, og organisasjonen sitter derfor på lite tallmateriale.

Bekymringen kommer på bakgrunn av tilbakemeldinger fra spørretjenester og informanter. I juli hadde også Tollvesenet beslaglagt mer dopingmidler enn de vanligvis bruker på et helt år.

Professor i fysisk aktivitet og helse ved Norges idrettshøgskole, Jorunn Sundgot-Borgen, forteller at kvinnene gjerne blir introdusert for dop gjennom kjæresten eller en treningsvenn.

– Det som er tragisk er at mange av jentene som begynner å bruke anabole steroider blir opplært av en treningskompis som de tror har full kontroll og at det ikke er noe farlig, før de sitter der og er avhengig av preparatet, sier hun.

– Framstilles som lettvint

Sundgot-Borgen mener kvinnene driver med risikosport for å skaffe seg drømmekroppen.

– Det er mange komplikasjoner knyttet til bruk av anabole steroider. For jenter vet vi at de får uren hud, økt behåring, mindre bryster, større klitoris, mister menstruasjonen og at de ikke kan bli gravide i en periode, sier Sundgot-Borgen.

Hun tror kvinnene som velger å bruke anabole steroider vet for lite om hva slags bivirkninger det faktisk har.

– Jeg tror unge jenter må få mer kunnskap om hva dette faktisk kan føre til både fysisk, psykisk og sosialt og ikke at det blir framstilt som en lettvint måte å få drømmekroppen på.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger