NRK Meny
Normal

Breiviks stemor: Han sa han var stolt av boken

Han snakket ofte om en bok han prøvde å få publisert, sier den tidligere stemoren til Anders Behring Breivik i et intervju.

Anders B Breivik

Anders Behring Breiviks tidligere stemor så ingen tegn til at Breivik planla et massemord da hun møtte ham tidligere i år.

Foto: Reuters

I et intervju med nyhetsbyrået AP snakker den tidligere stemoren til terrorsiktede Anders Behring Breivik om en stesønn som ofte snakket om boken han holdt på å skrive.

– Han fortalte meg at han prøvde å få utgitt en bok. Han sa ikke hva den handlet om. Han sa bare: «Du skal få se den når den er publisert», forteller den tidligere stemoren.

Hun er skilt fra Anders Behring Breiviks far, men etter skilsmissen holdt de kontakten over e-post. De så hverandre sist i mars eller april i år.

– Han var stolt av den

Hun visste lite om at han hadde planlagt terror i ni år, eller at boken han snakket så varmt om var et 1500-siders høyreekstremt manifest.

– Han ville ikke fortelle hva den handlet om, men han var stolt av den, sier hun.

Breivik publiserte manifestet kort tid før massedrapene i Oslo og på Utøya.

Manifestets innhold går i korte trekk ut på hvordan han mener den kulturelle marxistiske ideologien har ødelagt Europa fra krigen og fram til i dag, trusselen fra islamsk kolonisering, og hans plan for å bygge et bedre samfunn.

– Nektet å tro det var ham

Ifølge stemoren jobbet Breivik fulltid med manifestet, og hadde ingen annen betalt jobb. Før det ble fullt fokus på boka, skal han ha hatt «rare jobber», der han blant annet prøvde å opprette forskjellige firmaer.

Stemoren forteller hvor sjokkert hun ble da det kom fram at hennes stesønn sto bak terrorangrepene.

– Folk sier de er sjokkert. De vet ikke hva sjokk er, fysisk eller psykisk. Det var uvirkelig. Jeg trodde ikke på det. Jeg nektet å tro det, sier hun.

– Hvis jeg hadde hatt noen form for mistanke, eller en ide om at noe ikke stemte rundt ham, ville det vært lettere, tror jeg, forteller hun.

– En veloppdragen gutt

– Han var en vanlig nordmann, en veloppdragen gutt. Jeg så ingen tegn på at han var den personen han må ha vært. Det er virkelig et sjokk, sier hun.

Hun forteller at hun og stesønnen likte å tilbringe tid sammen, til og med da han var liten gutt.

Hun så ingen tegn til at han planla et terrorangrep og en massakre da hun møtte ham tidligere i år.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger