NRK Meny
Normal

– Hadde kontakt med syriafarere like før pågripelsen

OSLO TINGRETT (NRK): Tre dager før 24-åringen som er tiltalt for å ha operert som fremmedkriger i Syria, ble pågrepet, ga han uttrykk for en snarlig retur. – I`ll be back, skrev han til en kamerat som kjempet med IS.

Terrordømt sønn med pistoler

Den terrortiltalte 24-åringen hevder han var i Syria for å drive humanitært arbeid.

Foto: PST

Arnfinn Ree

Politioverbetjent Arnfinn Ree fra PST.

Foto: Paal Wergeland / NRK

Kameraten var den samme som han reiste til Syria med i 2013.

Mistanken om at tiltalte igjen skulle reise tilbake til Syria, førte til at PST i desember i fjor gikk til aksjon mot familiens bolig i Fredrikstad og pågrep mannen.

Den terrortiltalte 24-åringen, som kom hjem fra Syria med en skuddskade i foten i februar i fjor, ble torsdag presentert for det omfattende digitale materialet politiet har innhentet.

Politioverbetjent i PST, Arnfinn Ree, viste til samtaler tiltalte hadde med personer de mener kan knyttes til fremmedkrigere i Syria. Samtalene foregikk på sosiale medier som Facebook og WhatsApp og SMS.

I dagene før han ble pågrepet spurte kameraten, som på det tidspunktet var tilknyttet IS i Syria, om tiltalte skulle returnere.

– Yes, svarte tiltalte, og la til at han kom i følge med en annen person.

Tiltalte, som har innreiseforbud i Tyrkia, skrev at han ville ta seg inn i Tyrkia via Bulgaria, og spurte om å bli hentet på grensen.

Humanitær hjelp

Aktor ville da vite om tiltalte hadde tenkt seg til Syria og hva pengene han prøvde å samle inn før reisen skulle brukes til.

Tiltalte benektet at han hadde tenkt seg tilbake til Syria.

– Jeg skulle til Tyrkia for å levere klær, sko og penger, sa tiltalte i retten, og fortalte videre at pakken skulle hentes av noen som skulle gi den videre til kameraten hans i Syria.

24-åringen hevder han var i Syria for å drive humanitært arbeid, men hadde likevel tilgang på maskingevær og rakettkastere.

Onsdag la retten frem bilder av tiltalte der han poserer med våpen i hendene. Forsvareren hans sier han i ettertid angrer på disse bildene.

Ville hjem til Norge

Mannen er tiltalt for å ha operert som fremmedkriger i Syria, først for IS og deretter Al Qaidas organisasjon i Syria, Jabath al-Nusra, men innrømmet at han hadde også hadde vært væpnet vakt da saken startet mot ham i Oslo tingrett mandag.

Han forlot Syria i februar 2014 da han ble skutt i foten. På Gardermoen ble han møtt av politiet før han ble sendt videre til sykehus for å behandle skuddskaden.

Torsdag fortalte tiltalte retten at han så skaden som en mulighet til å forlate Syria.

– Jeg så det som en stor mulighet for å komme tilbake til Norge. Jeg fikk tilbud om å bli behandlet av flinke leger i Tyrkia, men det ville jeg ikke, fortalte han.

Tiltalte sa også at han tok avstand fra måten IS behandlet fanger i Syria på.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger