– Forslaget vil ramme de fattigste

SVs Karin Andersen er overhodet ikke enig med Frps forslag om å fjerne kontantstøtten og barnetrygden til fordel for skattelette - et forslag Ap ikke var negative til.

Karin Andersen, SV

Karin Andersen, SVs parlamentariske nestleder, sier hun er helt uenig i forslag som kan føre til at fattigste barnefamiliene rammes.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

NRK skrev tidligere om Frps forslag om å fjerne kontantstøtten og barnetrygden til fordel for skattelette.

Tall fra blant andre NAV viser at utenlandske borgere som arbeider i Norge i stor grad tar med seg barnetrygden til utlandet.

Per Sandberg

Per Sandberg og Frp vil gi skattelette i stedet for kontantytelser.

Foto: Åserud, Lise / NTB SCANPIX

«En tanke verdt å vurdere»

Det er dette Frp vil ha en slutt på - og tar til orde for store endringer.

– Programkomiteen vurderer flere modeller for å vri det som kalles kontantytelser, slik som barnetrygd og kontantstøtte, over til skattelette og fradrag i stedet, sa nestleder i Frp, Per Sandberg, til NRK.

Overraskende nok var ikke Arbeiderpartiet negative til Frps forslag, og Leder av finanskomiteen, Torgeir Micaelsen (Ap), sa det var en «tanke verdt å vurdere».

SV uenige

Men det synet deler ikke regjeringskollega SVs parlamentariske nestleder Karin Andersen.

– Å fjerne barnetrygden og gi skattelette isteden, vil ramme de barnefamiliene i Norge med de laveste inntektene, slik som studenter, trygdede med minsteytelse og mange kvinner med lave inntekter, sier hun.

Andersen mener de med lavest inntekt vil tape mye penger fordi de betaler lite eller ingen skatt nå og da virker ikke fradrag verken i skatt eller inntekt.

– Har du et lån med avdrag for renter, og det har jo de fleste, vil vi se at enda flere vil miste verdien av barnetrygden.

Stortingsrepresentanten påpeker at også utenlandske arbeidstakere betaler skatt i Norge.

– Hvordan et forslag om skattefradrag skulle kunne hindre at utenlandske arbeidstakere skulle få samme fordel er veldig uklart. For egne skattefradrag til nordmenn er jo heller ikke lov i følge EØS, som for øvrig Frp var for, sier Andersen.

– Rettigheter en opparbeider seg ved arbeid i Norge skal ikke gjøre forskjell på folk.

– Ikke et naturlig sted å begynne

Heller ikke økonomiprofessor Karl Ove Moene, er sikker på at Frps forslag er den

Kalle Moene

Økonomiprofessor Karl Ove Moene tviler på at Frs vri gjør Norge enklere.

Foto: Fjeldstad, Knut / SCANPIX

riktige veien å gå.

– Det er godt mulig at velferdsstaten har behov for visse trimminger, men jeg synes ikke dette var et naturlig forslag å begynne med, sier han.

Professoren ved Universitetet i Oslo tviler på at løsningen vil gjøre Norge enklere.

– Hvis en ønsker at barnetrygden skal være synlig og ikke øremerket som trygd, så tror jeg en holder det lettest i hevd ved å gjøre eksplisitte utbetalinger slik som nå.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger