– Flere Norwegian-piloter tjener mer enn Bjørn Kjos

Flykapteinene som nå truer med streik tjener over 1,1 millioner kroner i snitt. Noen av dem tjener mer enn konsernsjefen.

Norwegian-sjef Bjørn Kjos.

Norwegians konsernsjef Bjørn Kjos risikerer at pilotene i selskapet går til sin første streik noensinne kommende lørdag, dersom meklingen ikke lykkes.

Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT / NTB scanpix

Flykapteinene som nå truer med streik i Norwegian, har ifølge selskapet en samlet lønnspakke som i snitt ligger over 1,1 millioner kroner.

Tallet inkluderer diett, men ifølge selskapet ikke eksempelvis lukrative fridagskjøp, som kompenseres med 12.000 kroner pr dag de jobber i stedet for å ha fri. Ei heller pensjon og forsikringer.

277 av dem tjener mer enn millionen.

Og seks kapteiner tjener til og med mer enn Bjørn Kjos, toppsjefen som hadde oppunder 2 millioner kroner i lønn i fjor.

- Norwegians desidert mest privilegerte

Hallvor Vatnar, leder for Norwegian Pilotforening

Fagforeningstopp Halvor Vatnar i Norwegians pilotforening har jobbet i selskapet i over 20 år. Han tjener over 1 million kroner i året

Foto: Johan B. Sættem

Førstestyrmennene har til sammenligning i snitt en årsinntekt på drøye 740.000 ifølge tall NRK har innhentet fra Norwegian.

– Dette er selskapets desidert mest privilegerte gruppe, og det er klart at i en veldig tøff konkurransesituasjon forventer vi at alle er med å bidra, sier kommunikasjonsdirektør Anne Sissel Skånvik i Norwegian.

Tjener de til og med bedre enn konsernsjef Bjørn Kjos?

– Ja, noen av dem gjør nok det, sier Skånvik.

Hun sier at selskapet nå har lagt bak seg et år med milliardunderskudd, og sier at en streik vil være veldig ødeleggende for Norwegian.

– Kjenner oss ikke igjen i tallene

Halvor Vatnar, som er leder for Norwegians pilotforening, sier at han ikke kjenner seg igjen i at flykapteinene i Norwegians norske base tjener 1,1 millioner kroner i året.

– Jeg hører det tallet, men jeg kjenner meg ikke igjen i det. Vår begynnerlønn er 350.000 kroner, mens topplønna er omtrent 1 million, sier Vatnar.

Men hva kan da forklaringen være på dette gapet?

– Ja, det er jo ønsket om å fremstille oss som en sutrende gruppe, vil jeg tro.

Norwegian opplyser til NRK at det er seks av pilotene i selskapet som i fjor fikk en samlet kompensasjon som var høyere enn Bjørn Kjos årslønn på i underkant av 2 millioner kroner.

– Det får stå for Norwegians regning, sier Vatnar.

Eier aksjer for 1,9 milliarder

I store norske selskaper er en årslønn på 2 millioner kroner beskjedent.

Men det hører med til historien om konsernsjefens relativt lave lønn at Kjos er hovedaksjonær i Norwegian gjennom sitt holdingselskap HKB Invest.

Torsdag prises verdien av selskapet til 8,3 milliarder kroner

Toppsjefens eierandel på 23 prosent, er i skrivende stund verdt drøye 1,9 milliarder kroner.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger