NRK Meny
Normal

– Har kommet til et punkt der nok er nok

Streikeviljen blant pilotene i Norwegian er stor før dagens mekling hos Riksmekleren. Partene står langt fra hverandre i grunnleggende prinsipielle spørsmål.

Pilotene i Norwegian håper på meklingsløsning

Det er stor streikevilje blant de skandinaviske pilotene i flyselskapet Norwegian, som i flere måneder har forsøkt å forhandle frem en ny tariffavtale med arbeidsgiveren uten å lykkes.

Foto: Johan B. Sættem

Flyselskapet Norwegian og de skandinaviske pilotene er på kollisjonskurs før fagforeningen Parat møter NHO Luftfart hos Riksmekleren klokka 10.00 torsdag.

Riksmekler Nils Dalseide skal da forsøke å finne frem til en meklingsløsning på den fastlåste konflikten, for å unngå at 70 piloter streiker fra lørdag morgen.

Morten Strandås, flykaptein i Norwegian

- Det er trist at vi som har vært med på å bygge opp selskapet nå nærmest føler oss uønsket, sier pilot Morten Strandås i Norwegian.

Foto: Johan B. Sættem

NRK treffer flykaptein Morten Strandås sammen med fem andre Norwegian-piloter onsdag, hos fagforeningen Parat. Alle gir uttrykk for at streikeviljen er stor.

Strandås har tro på at det er mulig å finne en meklingsløsning.

Ja, det har jeg. Men da må ledelsen se nærmere på hvordan ståa blant de ansatte virkelig er, for det har kommet til et punkt der nok er nok. Vi har ikke noen mulighet til å jobbe på de betingelsene de har gitt oss. Vi har på en måte ingenting å tape lenger, sier han.

En eventuell streik vil bli trappet opp allerede mandag eller tirsdag, etter det NRK kjenner til.

– En kamp vi er villig til å ta

Leder Halvor Vatnar i Norwegian pilotforening sier at de ønsker å finne løsninger på konflikten, men at partene står langt fra hverandre i prinsipielle spørsmål.

Hallvor Vatnar, leder for Norwegian Pilotforening

- Forhandlingene har brutt sammen, og vi går nå inn i mekling. Jeg vil ikke spekulere i hvor stor streikefaren er, sier Halvor Vatnar, som leder Norwegian pilotforening.

Foto: Johan B. Sættem

– Vi vurdrer dette som et være eller ikke være for oss. Dette er en kamp vi er villig til å ta, sier Vatnar.

Les mer om pilotenes hovedkrav her.

Krever kutt i pensjon, forsikringer og lønnsfrys

Arbeidsgiveren Norwegians utgangspunkt er at selskapet må kutte kostnader etter å ha gått 1,6 milliarder kroner i minus i 2014.

De vil ha bort pilotenes kostbare ytelsespensjon, og innføre innskuddsbasert pensjon i likhet med resten av de ansatte i konsernet.

Selskapet krever også at pilotenes forsikringsordning knyttet til eventuell tap av lisens kuttes til det halve, fra drøye 5,3 millioner kroner til i overkant av 2,6 millioner kroner. (60G til 30G)

I tillegg vil Norwegian at pilotenes arbeids- og fritidsordning endres, slik at de jobber mer og er mer fleksible enn dagens regelverk gir anledning til.

Administrerende direktør Torbjørn Lothe i NHO Luftfart sier til NRK at de har en målsetning om å unngå streik.

– Jeg vil ikke si noe om hvor stor mulighet det er for å unngå konflikt, men vi går inn i meklingen for å finne løsninger, sier Lothe.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger