NRK Meny
Normal

– Dette er ikke en streng straff

Lommemann-tiltalte Erik Andersen ble i dag dømt til forvaring i 9 år. Advokat Harald Stabell mener det ikke er en streng straff.

Video Harald Stabell om Lommemann-dommen

VIDEO: Leder av Advokatforeningens strafferettsutvalg Harald Stabell kommenterer dommen i Follo tingrett i dag.

Lommemann-tiltalte Erik Andersen er dømt til forvaring i ni år for en rekke seksuelle overgrep mot unge gutter.

Dommen er i samsvar med aktors påstand. Forvaringsstraffen gis med en minstetid på seks år, maksimum ni år.

Harald Stabell

Leder av Advokatforeningens strafferettsutvalg Harald Stabell mener Andersen ikke har fått en spesielt streng straff.

Foto: NRK

Nå har man jo ikke noe å sammenligne med i omfang, men dette er ikke en streng straff når det gjelder tilsvarende lovbrudd, sier leder av Advokatforeningens strafferettsutvalg Harald Stabell.

– En minstetid på seks år betyr at Andersen ikke kan prøve saken før om seks år. Etter seks år har man en mulighet til å bringe saken inn for retten og få prøvd vilkårene, som gjentagelsesfaren. Deretter får man hvert år mulighet til å prøve om gjentagelsesfaren er tilstede, forklarer han.

Tiden Andersen har sittet i varetekt, snart tre år, blir trukket fra dommen. Dermed kan han i teorien slippe ut i 2013.

Må betale erstatning

Andersen er dømt til å betale erstatning til 64 av de fornærmede.

To av de fornærmede får 125.000 kroner hver i erstatning, mens de andre erstatningsbeløpene spenner mellom 25.000 og 50.000, over 2,5 millioner kroner totalt.

– Nivået på erstatningssummene er i overensstemmelse med rettspraksis, forteller Stabell.

Les også: Forsvarar Gunhild Lærum mener dommen er streng

Les også: Aktor: Håper Andersen ikke anker

– Politiet er nok fornøyd

Stabell tror politiet og påtalemyndigheten er fornøyd med dommen.

– Det har vært enormt ressurs- og kostnadskrevende å etterforske denne saken. Nå skal ikke politi og påtalemyndighet snakke om seier og nederlag, men de er nok tilfreds med at de har klart å underbygge de enkelte postene så bra at tingretten har lagt dem til grunn, sier han.

Les også: Lommemann-tiltalte var syk

– Mediene hjalp nok til

Det har vært enorm oppmerksomhet rundt Lommemann-saken. Stabell ser ikke bort fra at mediene kan ha påvirket både etterforskningen og dommerne.

– Saken har vært voldsom i omfang når det gjelder mediedekning, men så må man også erkjenne at mediene nok har spilt en rolle i forhold til oppklaringen av disse sakene. Man er nok avhengig av mediene i en så vanskelig etterforskning, tror han.

– Det er nok også mulig at dommerne har blitt påvirket av det som har blitt skrevet i media. Det er nesten umulig å skille mellom det som sies i retten, og det man leser når saken går over så mange måneder. Jeg tror nok lekfolkene er bevisst på dette, men i underbevisstheten sitter det nok en viss oppfatning av en sak som denne, og det kan være et problem, mener Stabell.

Erik Andersen ble pågrepet hjemme i Bergen i januar 2008, og har sittet varetektsfengslet siden. Rettssaken i Follo tingrett startet 2. november i fjor.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger