Hopp til innhold

22. juli-støttegruppa og Støre ber Høie om tiltak etter «siste ukers politiske debatt»

I et brev signert Støre og 22. juli-støttegruppa bes det om ytterligere tiltak for å hjelpe de som er hardest rammet etter terrorangrepet 22. juli. Grunnen er økt frykt og traumer etter Listhaug-saken og Utøya-filmen.

Leder for Den nasjonale støttegruppa etter 22. juli, Lisbeth Røyneland

Leder for Den nasjonale støttegruppa etter 22. juli, Lisbeth Røyneland har sammen med Jonas Gahr Støre skrevet et brev til helseministeren der de ber om ytterlige tiltak for å hjelpe overlevende og etterlatte etter 22. juli.

Foto: Ketil Kern/NRK

«Siste ukers politiske debatt og økt oppmerksomhet om 22. juli har ført til en betydelig økning av personer som forteller oss om økt redsel, frykt og traumer etter 22. juli.»

Det skriver Jonas Gahr Støre (Ap) sammen med leder for Den nasjonale støttegruppa etter 22. juli, Lisbeth Røyneland i en e-post til helseminister Bent Høie (H).

De ber om tiltak for å hjelpe de overlevende og etterlatte etter terrorangrepet i 2011, og skriver at de er redd det ordinære hjelpetilbudet ikke fanger opp alle som trenger hjelp. Den siste tidens debatt har gjort at flere sliter, skriver de.

Brev til Høie

«Siste ukers politiske debatt og økt oppmerksomhet om 22. juli har ført til en betydelig økning av personer som forteller oss om økt redsel, frykt og traumer etter 22. juli», skriver Røyneland og Støre i brevet til Bent Høie.

Foto: Skjermdump

Sendt seks dager etter Listhaug gikk av

Brevet ble sendt 26. mars – seks dager etter Sylvi Listhaug trakk seg som justisminister. Bakgrunnen var et Facebook-innlegg, der hun beskyldte Arbeiderpartiet for å sette rettighetene til terrorister fremfor nasjonal sikkerhet.

Skjermdump Sylvi Listhaugs Facebookutspill

Dette innlegget er bakgrunnen for at Sylvi Listhaug trakk seg som justisminister. Listhaug har beklaget innlegget flere ganger i ettertid.

Foto: NRK

Men det er ikke kun Listhaug-saken som er årsaken til brevet, forklarer Lisbeth Røyneland.

– Så hadde vi den Utøya-filmen som hadde premiere, og i tillegg Listhaug-saken som skapte veldig mye vonde følelser, og mange følte seg truet. Det ble rett og slett litt for mye, sier hun.

Den nasjonale støttegruppa etter 22. juli har nylig spurt sine medlemmer, og funnet ut at 25 prosent fortsatt sliter.

– Det var såpass mange urovekkende meldinger at vi tok kontakt med Helsedepartementet og ba dem se på det apparatet de har til å kunne være støttende, sier Jonas Gahr Støre, som ikke ønsker å kommentere saken nærmere.

Listhaug beklager

Sylvi Listhaug har beklaget Facebook-innlegget flere ganger fra Stortingets talerstol. Hun beklager igjen.

– Jeg beklager overfor dem som følte seg støtt, som hadde mistet personer på Utøya. Men nå er det helseministeren som må forholde seg til den henvendelsen og besvare den, sier hun til NRK.

Støre og Røynelands brev er videresendt til Helsedirektoratet, som skal komme med sin faglige vurdering før helseminister Høie sier sitt.

– Det er leit at det har gått så langt, og jeg synes det er godt at vi har fått en ny justisminister, sier Røyneland.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger