NRK Meny
Normal

Narkotiltalt 20-åring siktet i Norge

Kripos har opprettet siktelse mot den kokain-tiltalte 20-åringen fra Lillesand, som i februar rømte fra Bolivia og hjem til Norge.

Lillesand-kvinnen som er tiltalt for smugling i Bolivia

Lillesand-kvinnen som er tiltalt for smugling i Bolivia, er nå siktet i Norge.

Foto: Sjur Øverås Knudsen / NRK

20 åringen rømte fra en kokain-tiltale i Bolivia tidligere i februar. Ved hjelp av norsk nødpass med morens etternavn, reiste hun via Chile og Frankrike tilbake til Norge.

Les: Rømte fra Bolivia med norsk nødpass

Kvinnen er tiltalt i Bolivia for medvirkning til forsøk på å smugle mer enn 22 kilo kokain ut av landet.

Siktet i saken

Men Kripos kan nå bekrefte at det er utarbeidet siktelse mot kvinnen også i Norge.

- Kvinnen er siktet for medvirkning til forsøk på innførsel av narkotika til Norge, sier politiadvokat Joakim Staff i Kripos til NRK.

Han sier at 20-åringen vil bli avhørt innen kort tid. Staff sier det er for tidlig å si noe om tidspunkt for eventuell tiltale i saken.

Kripos har vært i kontakt med bolivianske påtalemyndigheter i forbindelse med saken.

Staff sier at de ennå ikke har fått en formell begjæring fra bolivianske myndigheter om utlevering av kvinnen til Bolivia.

- Vil bli renvasket

– Min klient har forståelse for at Kripos ønsker å se nærmere på denne aktuelle saken, og at det dermed nå blir iverksatt etterforskning, sier kvinnens advokat Carl Bore til NRK.no.

Bore sier at 20-åringen har all tillit til at hennes sak får en rettferdig behandling i Norge, og hun vil bidra til at faktum blir fullstendig klarlagt av Kripos.

– Hun vil forsette arbeidet med å bli renvasket fra alle mistanker, forteller han.

19-åringen fra Lillesand får trøst av moren utenfor rettslokalet i Cochabamba

20-åringen (da 19) fra Lillesand får trøst av moren utenfor rettslokalet i Cochabamba.

Foto: Sjur Øverås Knudsen / NRK

Fikk norsk hjelp

20-åringen som nå er tilbake til Norge ble i fjor høst løslatt i Bolivia mot ukentlig meldeplikt, mens de to andre måtte fortsatt sitte fengslet.

Ifølge kvinnens norske advokat, Carl Bore, mistet hun alle illusjoner om en rettferdig rettssak i Bolivia etter at saken ble utsatt før jul.

UD har nektet for at Norge har hatt en rolle i kvinnens reise hjem til Norge. Siste gang den norske ambassaden i Buenos Aires, som dekker Bolivia, var i telefonkontakt med 20-åringen, var på kvelden 10. februar. Da var kvinnen fortsatt i Cochabamba.

Den 14. februar reiste hun sammen med sin far til Norge.

– Ingen utlevering

Til tross for press fra bolivianske myndigheter om å utlevere kvinnen har Norge kategorisk avvist ønskene.

Les: - Vi kommer til å bruke alle midler
Les mer: - Ikke la henne slippe unna
Les også: Her møter Norge seg selv i døra

– Vi har ikke utleveringsavtale med Bolivia, så derfor ligger det ikke i kortene at vi kan utlevere denne kvinnen, har utenriksminister Jonas Gahr Støre tidligere sagt.

Han sier imidlertid at det ikke betyr at en person som har begått forbrytelser i utlandet ikke kan stilles til ansvar i Norge.

Årsaken til at det er uaktuelt å utlevere den 20 år gamle kvinnen, eller noen annen norsk statsborger uansett lovbrudd i utlandet, ligger i utleveringsloven av 1957.

Ifølge Justisdepartementet inneholder loven en bestemmelse som forbyr Norge å utlevere norske borgere. Den nordiske utleveringsloven av 1961 gir imidlertid anledning til å utlevere nordmenn til de andre nordiske landene på visse vilkår.

Les også: Kripos straffeforfølger foreløpig ikke Lillesand-kvinnen

Kan straffeforfølges

Kripos understreker at Norge har mulighet til å straffeforfølge norske borgere for narkotikaforbrytelser som er begått i utlandet.

«Et sentralt hensyn bak denne bestemmelsen i straffeloven, er å hindre at norske borgere som begår lovbrudd i utlandet, oppnår straffrihet ved å ta seg tilbake til Norge.»

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger