Rømte via Chile med morens etternavn

20 åringen som rømte fra en kokain-tiltale i Bolivia brukte morens etternavn og reiste til Norge via Chile og Frankrike.

Tiltalt Lillesand-kvinne utenfor tinghuset i Cochabamba, Bolivia

Den tiltalte kvinnen sammen med sin mor utenfor tinghuset i Cochabamba.

Foto: Sjur Ø. Knudsen / NRK

Kvinnen fikk hjelp av folk i Bolivia, viser undersøkelser fra bolivianske myndigheter.

Pass fra norske myndigheter

Det er statsadvokaten i Cochabamba, Claudia Mancilla som opplyser dette til NRK. Etter at det ble kjent at den tiltalte 20-åringen hadde rømt fra Bolivia sist helg, beordret hun full etterforskning av omstendighetene rundt flukten.

– Det vi har funnet ut er at hun reiste landeveien til Chiles hovedstad Santiago. Derfra fløy hun med Air France til Paris og videre derfra til Norge. Hun fikk hjelp til flukten av folk her i Bolivia, sier Mancilla.

Les: Rømte fra Bolivia med norsk nødpass

– Våre undersøkelser har også vist at hun brukte et pass med morens etternavn, og jeg er nå informert om at norske myndigheter har gitt henne dette passet, med den begrunnelse at hun hadde skiftet etternavn.

– Det er utrolig

Statsadvokaten er svært oppbrakt over flukten og måten den har skjedd på. Riktignok ble de bolivianske myndighetene informert om at den tiltalte hadde byttet navn og fått nytt pass. Men dette skjedde like før flukten, og boliviansk politi ble ikke kjent med dette før det var for sent.

– Dette er en utrolig sak. For det første er det oppsiktsvekkende at man gir et slikt nødpass til en person som er tiltalt for en alvorlig narkotikaforbrytelse og har meldeplikt i Bolivia, sier statsadvokat Claudia Mancilla, som mener det er en selvfølge at det bør klareres med de politiske myndigheter.

– For det andre er jeg svært skuffet over at den norske ambassadøren ikke informerte meg om dette. Jeg kjenner ham godt. Han har vært på mitt kontor og har min mailadresse og mitt telefonnummer. Det hadde ikke kostet ham noe å fortelle meg dette, sier statsadvokaten.

Hun fastslår at flukten skjedde på et godt planlagt tidpunkt, ved starten på det årlige karnevalet, da alle offentlige kontorer er stengt, og politiet er dårlig bemannet.

Les: - Ikke la henne slippe unna

Vil be om arrest

Statsadvokaten har i dag kontaktet Norges generalkonsul i La Paz, og vil så raskt som mulig komme med en offisiell henvendelse til norske myndigheter og norsk politi.

– Vi vil sende en helvendelse via Generaladvokaten i Bolivia og boliviansk UD, der vi ber om at den tiltalte 20-åringen pågripes. Vi vil også protertere på utstedelsen av nødpass, og på den mangelfulle informasjonen vi fikk om dette, sier statsadvokat Claudia Mancilla.

Hun mener det er opplagt at den tiltalte blir stilt for en domstol, der hun også må svare for flukten fra Bolivia.

Les også: Her møter Norge seg selv i døra

– Kjenner oss ikke igjen

Utenriksdepartementet i Norge kjenner seg ikke igjen i kritikken fra statsadvokaten.

– Denne type opplysninger sendes gjennom formelle kanaler. Det ville ikke være vanlig at vår ambasadør tok personlig kontakt for å informere statsadvokaten i Bolivia, sier kommunikasjonsrådgiver Bjørn Svenungsen til NRK.

Han legger til at opplysningene om navneskiftet og utstedelsen av nødpasset ble sendt bolivianske myndigheter før den norske kvinnen forlot landet.

– Myndighetene i Bolivia bekreftet også at de hadde mottatt opplysningene, og at de hadde videreformidlet disse til boliviansk politi, før kvinnen forlot Bolivia, sier Svenungsen.

SISTE NYTT

Siste nytt