- Ikke la henne slippe unna

Lederen av justiskomiteen på Stortinget mener 20-åringen som har rømt fra Bolivia så fort som mulig burde bli satt i arrest i Norge.

Lillesand-kvinnen som er tiltalt for smugling i Bolivia

Lillesand-kvinnen som er tiltalt for smugling i Bolivia.

Foto: Sjur Øverås Knudsen / NRK

20-åringen er nå sammen med familien sin i Norge, etter at hun i snart to år har vært tiltalt for smugling av kokain i Cochabamba. Søndag kom hun sammen med sin far til Norge etter å ha rømt fra det søramerikanske landet.

– Norske myndigheter og politiet burde satt henne i arrest da hun landet på Gardermoen.

Vi må sørge for å få satt denne jenta i arrest.

Per Sandberg / NRK

– Må ikke la det gli så lett unna

At hun nå fritt kan gå rundt i Norge, liker lederen av Stortingets justiskomité dårlig.

Per Sandberg

Per Sandberg (Frp).

Foto: Jon-Michael Josefsen / Scanpix

– Det er en meget alvorlig tiltale, og da synes jeg ikke det er på sin plass at norske myndigheter lar det gli så lett unna, sier Frps justispolitiske talsmann og leder av Stortingets justiskomité Per Sandberg til NRK.

I går var Kripos i møte, uten å konkludere om 20-åringen skal straffeforfølges i Norge. Utfallet da var at Norge nå venter på utspill fra Bolivia før det bestemmes hva som skal gjøres her.

Sandberg mener Norge må ta tak, og ikke vente på bolivianske myndigheter.

– Støre bør kontakte Bolivia

– Justisminister Knut Storberget og utenriksminister Jonas Gahr Støre bør ta initiativ overfor myndighetene i Bolivia. De bør få på plass en avtale i forhold til en straffereaksjon i Norge, mener Sandberg.

– Når UD er så klare på at kvinnen ikke under noen omstendigheter blir utlevert til Bolivia, bør vi ta et initiativ for å sørge for at hun blir satt i arrest og får en dom.

Statsadvokat Claudia Mancilla i Bolivia raser etter flukten, og ønsker sier til NRK at hun ikke trodde sine egne ører da hun fikk høre om det.

– Hun kommer ikke unna med dette. Vi kommer til å bruke alle midler, Interpol og norske myndigheter, for å få henne arrestert og deretter sendt tilbake til Bolivia, sier Mancilla til NRK.

Kvinnefengselet San Sebastian

De to kvinnene som er igjen i Bolivia, sitter i San Sebastian-fengselet i Cochabamba.

Foto: Sjur Øverås Knudsen / NRK

– Må få satt henne i arrest

– Nå må vi sørge for å få på plass en kommunikasjon med bolivianske myndigheter og politiet der så raskt som mulig. Vi må sørge for å få satt denne jenta i arrest, sier Sandberg.

Den 20 år gamle kvinnen som rømte fra Bolivia til Norge, er sammen med to andre norske kvinner tiltalt for å smugle rundt 22,5 kilo kokain.

19. mai 2008 ble de stanset på Jorge Wilsterman-flyplassen i Cochabamba etter å ha busset fra Santa Cruz til Cochabamba for å fly ut av landet - blant annet med en mellomlanding med mulighet for påstigning i Santa Cruz..

Etter rømningen sier statsadvokaten i Cochabamba at hun kommer til å etterlyse Lillesand-kvinnen via Interpol. Det fnyser hennes advokat Carl Bore av.

– Hvorfor skulle hun etterlyses gjennom Interpol? Jeg kan ikke skjønne at det er noen grunn til det? Politiet vet jo hvor hun her, sier advokaten.

Stor forskjell på å dømmes i Norge og Boliva

Sandberg mener flukten til Norge bør legges til grunn som straffeskjerpende.

I Norge er den 21 år den strengeste straffen for slik kriminalitet, mens Lillesand-kvinnens to medtiltalte i Bolivia risikerer 30 år i fengsel dersom de dømmes der.

– Man kan si at 21 år også er en tøff straff, men det vil man jo aldri oppnå i Norge, sier Sandberg. Han mener at forskjellen på å få en straffereaksjon i Norge kontra å få en straffereaksjon i Bolivia, uansett er stor.

– Hvis vi på noen måte får ført denne saken i Norge, så håper og tror jeg at man kan legge til grunn at denne jenta har unndratt seg vesentlige deler av sin straff ved en eventuell dom i Bolivia, sier Sandberg.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger