NRK Meny
Normal

Kripos straffeforfølger foreløpig ikke Lillesand-kvinnen

Kripos vil foreløpig ikke tiltale Lillesand-kvinnen som i går kom hjem til Norge fra Bolivia. Kripos vil avvente utspill fra Bolivia.

Den tiltalte kvinnen fra Lillesand og innkallingen til rettssaken i Cochabamba i april

Den tiltalte kvinnen fra Lillesand under rettssaken i Cochabamba i desember i fjor.

Foto: Sjur Øverås Knudsen / NRK

Norske Kripos har i dag vurdert om 20-åringen fra Lillesand, som er tiltalt for narkotikaforbrytelser i Bolivia, vil bli straffeforfulgt i Norge.

Kripos skriver i en pressemelding at kvinnen er satt under tiltale av bolivianske myndigheter. Norsk politi vil derfor avvente utspill fra Bolivia i forhold til at hun nå har kommet til Norge.

De opplyser om at norsk politi og Kripos har bistått bolivianske myndigheter i deres etterforskning.

- Kvinnen har status som siktet hva angår denne etterforskningsbistanden, som altså er gjennomført etter anmodning fra bolivianske myndigheter, opplyser politiadvokat Joakim Staff i Kripos.

Kripos opplyser at de ikke har hatt noen befatning med hennes reise tilbake til Norge.

- Vår etterforskning i saken, hvor siktemålet er å avdekke hvem som på norsk side stod bak forsøket på å innføre en betydelig mengde kokain til Norge i mai 2008, fortsetter på samme måte, sier politiadvokat Joakim Staff.

Møtet tok lengre tid

NRK fikk først beskjed om at møtet skulle være ferdig innen klokken 10, men det er mange instanser som skal uttale seg, slik at resultatet fra møtet drøyet.

I desember sa Kripos til NRK.no at ingen av de tre norske kvinnene som er tiltalt for smugling av kokain i Bolivia, var tiltalt for noen forhold i Norge.

20-åringen selv nekter for at hun visste hva som skulle skje under Bolivia-turen, og sier hun trodde de tre kvinnene skulle på ferie til Spania.

– Hun er veldig glad for å komme tilbake til et land hvor vi har et rettssystem som fungerer, som ikke er korrupt og som man kan ha tillit til at vil behandle saken hennes på en rettferdig måte.

En av flere narkoturer

Bolivia-turen som 20-åringen var med på, er en av fem turer som norsk politi etterforsker i forbindelse med opprullingen av et narkotikanettverk i Norge.

27. januar ble tre personer idømt fengselsstraffer i Oslo tingrett for medvirkning i den såkalte Arlanda-saken, der to kvinner ble stanset med fem flasker flytende kokain.

Politiet i Norge antar at 23-åringen som i desember ble arrestert i Cochabamba, er bakmann i Arlanda-saken og i saken i Bolivia.

Lillesand-kvinnen kom hjem til Norge i går, etter å ha skiftet navn og fått utstedt et nødpass fra norske myndigheter. Sammen med sin far tok hun seg med fly til Europa fra et av Bolivias naboland, men hennes norske advokat Carl Bore, ønsker ikke å oppgi reiseruten.

– Hun er veldig glad for å komme hjem til familien etter snart to år i Bolivia, sier Bore til NRK.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger