18-åring varetektsfenglset etter flere kattedrap

En 18-åring fra Oslo er siktet for å ha drept minst fem katter. Politiet frykter gjentakelse, og har fått mannen varetektsfengslet i fire uker.

18-åringen ble pågrepet fredag. I avhør har han innrømmet å ha drept fem katter, men politiet tror det er mulig at han står bak enda flere drap.

Etter det NRK.no kjenner til, skal flere av kattedrapene være begått i Hellerud-området øst i Oslo. Minst to av drapene skjedde ved kvelning.

– Han er siktet for grov overtredelse av dyrevelferdsloven, og strafferammen for dette er 3 års fengsel, sier politiadvokat Rita Parnas ved Manglerud politistasjon til NRK.no.

Politiet ønsket mannen varetektsfengslet fordi de frykter gjentakelse, noe tingretten fikk medhold i mandag denne uken.

  • Vet du noe om denne saken? Ta kontakt på NRKs tipssider, eller tlf. 03030.

«Følte ro og energi av drapene»

Mannen har forklart at han brukte latekshansker under to av kvelningsdrapene. I kjennelsen fra tingretten pekes det på at det er funnet en pakke engangshansker som kan knyttes til siktede. I denne pakken manglet det 21 hansker.

«Dette kan indikere at det er flere drap enn det siktede har forklart seg om. Retten legger videre vekt på den roen og energien siktede har forklart at drapene gir», heter det i kjennelsen.

Siktede er uten jobb, og har fått beskjed om at han ikke lenger får bo hjemme ho sin mor, noe retten også trekker fram som medvirkende til at det er fare for gjentakelse.

«Etter rettens syn er det en reell og nærliggende fare for gjentakelse», heter det i kjennelsen.

Takket nei til oppfølging

18-åringen har fått tilbud om oppfølging fra psykiatrien, men har takket nei til dette.

– Vi ønsker at han blir undersøkt av politilegen, sier politiadvokat Rita Parnas.

Politiet er ennå tidlig i etterforskningen i saken, og det gjenstår blant annet å avhøre flere av siktedes familiemedlemmer.

Politiet ønsker foreløpig ikke å si noe om hva 18-åringen har forklart at er årsaken til drapene, og vil heller ikke gi detaljer om hvordan politiet ble gjort kjent med saken.

18-åringen er fengslet med brev- og besøkskontroll i inntil en uke, blant annet for å forhindre at han kommuniserer med personer i familien før de er avhørt.

«Retten forutsetter at etterforskningen av saken prioriteres av politiet, og at det søkes å finne frivillige løsninger som innbefatter forsvarlig behandling og oppfølging av siktede i fengslingsperioden», skriver tingretten i sin kjennelse.

NRK har vært i kontakt med 18-åringens forsvarer, Marte Greftegreff Nøstberg. Hun ønsker på nåværende tidspunkt ikke å kommentere saken.

– Må tas på alvor

I forrige uke fortalte NRK at flere forskere mener at vold mot dyr må tas mer på alvor av politiet.

Forskning tyder på at opptil 60 prosent av volds- og drapsdømte har startet sin kriminelle løpebane med å torturere og drepe dyr.

Voldsforsker Ragnhild Bjørnebekk ved Politihøgskolen sa til NRK det kan koste oss dyrt som samfunn dersom vi ikke tar vold mot dyr på alvor.

– Man utvikler sin voldskompetanse gjennom å bruke vold mot dyr, sånn at den kompetansen i neste omgang kan brukes mot mennesker, sa Bjørnebekk, som da uttalte seg på generelt grunnlag og ikke direkte knyttet opp mot denne saken.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger