Hopp til innhold

Stockholm satser på dyrepoliti

Politiet i Stockholm har opprettet et eget dyrepoliti, fordi de ikke greide å prioritere dyrs sikkerhet før. Nå krever norske dyrevernsorganisasjoner det samme.

Djurpolisen i Stockholm.

Slik ser de ut - Djurpolisen i Stockholm. Etterspørselen er så stor, at enheten har fått lovnad om å ansette flere dyrepoliti til høsten.

Foto: Polisen.se

Du kan ha sett dem på TV - politibetjenter som bare jobber for å ta vare på dyr og deres rettigheter.

Tilsvarende betjenter finnes også i Stockholm. Der er det femten ansatte som jobber mer med dyr enn med mennesker.

– Vi har trafikkpoliti og båtpoliti. Hvorfor skulle vi ikke da ha dyrepoliti? Vi forsøker å dekke de behov som er, og behovet for dyrepoliti er absolutt til stede her i Stockholm, sier Håkan Andersson til NRK.no.

Han er sjef for Dyrepolitiet i den svenske hovedstaden, som siden oppstarten i april har tatt over hundre dyr fra eierne sine.

– Vi har sett at noe må gjøres, for det skjer utrolig mye stygt. Det kan være dyr som har blitt mishandlet, eller at eierne rett og slett ikke har gitt dem nok vann og mat. Det er fra hester til mindre dyr, men oftest hunder og katter, forklarer Andersson.

– Useriøse hundeeiere

Et av de største problemene er, ifølge Andersson, dyreeiere som rett og slett ikke skulle hatt dyr.

– Vi ser spesielt mange useriøse hundeeiere. Det er gjerne gutter i alderen 18 til 25 år, som anskaffer seg hunder av rasen Amstaff, fordi det er kult å ha det - men de tar ikke ansvar for dyrene.

– Rasen er ikke det viktige her. På 70-tallet så vi at mange var redde for schäferen. Det var egentlig ikke på grunn av rasen, men fordi disse hundene var populære blant misbrukere, forklarer Andersson.

Anmelder ikke

Dyrepolitiet i Stockholm ser at behovet for dem bare blir større.

– Stadig flere kontakter oss etter hvert som folk får vite om oss. Før trodde nok mange at det ikke var noe poeng i å ta kontakt med politiet, rett og slett fordi slike saker ikke ble prioritert. Det har endret seg nå, og det er vi veldig glade for, sier Andersson.

Linda Rognli

Linda Rognli i Dyrebeskyttelsen Norge.

Foto: Dyrebeskyttelsen Norge

Og nettopp det er tilfelle her i landet, ifølge Dyrebeskyttelsen Norge.

– Vi ser at mange ikke anmelder forholdene fordi de ikke har tro på at det skjer noe mer med saken. Det er veldig synd at publikum sitter med den oppfattelsen, sier Linda Rognli i Dyrebeskyttelsen Norge.

Organisasjonen krever nå et lignende tiltak her.

– Om satsningen kommer via et eget direktorat eller dyrepoliti er ikke så viktig, poenget er at det må skje noe. Dyr må få høyere status i Norge, sier Rognli.

Komplekst bilde

Mange har tatt kontakt med Dyrepolitiets Håkan Andersson. De har lurt på hvorfor politiet skal ta seg av slike ting, når Sverige allerede har en organiasjon som tilsvarer det norske Mattilsynet, som har ansvaret for dyrs ve og vel.

– Svaret er da at vi ser at mennesker som er voldelige mot dyr, også er voldelige mot mennesker. Undersøkelser i Sverige viser at i 70 prosent av tilfellene hvor kvinner mishandles, skjer det samme med dyrene. De har krysset en grense når det gjelder empati, forklarer Håkan Andersson.

De femten ansatte i dyrepolitiet har vanlig politiutdanning, og i tillegg gjennomført en videreutdanning som retter seg særskilt mot dyrs oppførsel, hvordan man sikrer bevis og hvordan man tar vare på dyr fram til veterinær kommer.

I noen tilfeller må dyrene avlives, men i de fleste blir de tatt vare på i et form for dyrehotell, som Dyrebeskyttelsen driver. Der blir de etter hvert rehabilitert, og så solgt videre til det Andersson beskriver som «bedre mennesker».

– Det er utrolig morsomt for oss å møte igjen hunder som har vært agressive, og som nå har blitt til helt andre dyr. De har det rett og slett bedre, sier Håkan Andersson.

Vold avler vold

Dyrebeskyttelsen i Sverige naturlig nok også glade for den nye ordningen.

– Tidligere har ikke folk visst hvor de skal gå når de ser et dyr som lider. Nå vet alle at politiet tar seg av det.

Det sier Åsa Hagelstedt, generalsekretær i Djurskyddet, den største foreningen i Sverige for beskyttelse av dyr.

De driver flere mottak for uønskede dyr, og samarbeider med politiet for å ta vare på de dyrene som kommer inn.

Hun tror at den bedre oppfølgingen av vold mot dyr også gir mindre vold mot mennesker.

– Hvis folk får skade dyr uten å få represaliser for det, kan det hende at de tar aktiviteten et skritt videre og skader mennesker også, sier Hagelstedt.

Trenger vi dyrepoliti i Norge? Diskuter det her!

SISTE NYTT

Siste nytt