Hopp til innhold

- Statoil bør ikke letebore i konfliktområde i Øst-Afrika

Statoil skal ha fått tillatelse til å lete etter olje utenfor kysten av Kenya. Men retten til oljen er omstridt, og Somalia krever sin del av den.

Advarer Statoil mot oljeleting utenfor Kenya

Statoil og de andre oljeselskapene advares mot å blande seg i oljekonflikten på lobbygruppa East African Energy Forums nettside. Øverst er Somalias og Kenyas flagg.

Flere østafrikanske medier skriver at Statoil vil få den neste letetillatelsen i Indiahavet fra myndighetene i Kenya.

Men retten til havområdet er omstridt, og Statoil risikerer å rammes av terrorisme hvis de starter leting her, sier 1.amanuensis Stig Jarle Hansen ved Universitetet for miljø- og biovitenskap på Ås til NRK Dagsnytt.

– Burde holde seg vekk

– En del av den blokken som er aktuelt for Statoil, det nordøstlige hjørnet av den, er innenfor det omstridte området. Jeg syns Statoil burde holde seg vekk fra denne, sier Hansen.

– Man må også huske på at Somalia er et veldig urolig land. Der er det grupperinger som kan komme til å bruke terror for å oppnå sine mål, mener han.

Det Somalia-baserte East African Energy Forum har advart Kenyas regjering og fire internasjonale selskaper om at konsesjonene som blir utstedt utenfor Somalias sørkyst, er ulovlige. Lobbygruppen ber selskapene holde seg unna Somalias offshore-ressurser eller risikere å bli en del av konflikten.

Foruten Statoil er det italienske Eni, franske Total og Anadarko fra USA advart mot å letebore utenfor Kenya.

– Blokkene tilhører Somalia ifølge FNs havkonvensjon fra 1982. Kenyas forsøk på å selge oljeblokkene er et brudd på internasjonale regler, sier forumets direktør Abdillahi Mohamud til oljemagasinet Oilprice.com.

– Statoil skal være forsiktig

Somaliere i Norge mener at oljen ikke tilhører Kenya, selv om det er kenyanske myndigheter som deler ut lisensene:

– Statoil skal være forsiktig med å ta noe som kanskje tilhører den somaliske befolkningen, sier SV-politikeren og norsk-somalieren Hamsa Farah Mohammed.

Men Statoils pressetalsmann Bård Glad Pedersen avkrefter at oljeselskapet vil gå inn i et konfliktområde.

- Når det gjelder andre områder av den kenyanske sokkelen, kan vi av konkurransemessige hensyn verken bekrefte eller avkrefte disse spekulasjonene, sier han.

AKTUELT NÅ