Gerd-Liv Valla gikk av som LO-leder i mars. Nå kommer boka som beskriver hennes egne opplevelser.
Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIXI sin bok «Prosessen» kommer tidligere LO-leder Gerd-Liv Valla detaljerte referater fra fortrolige samtaler med blant andre statsminister Jens Stoltenberg.
Flere må også tåle krasse personkarakteristikker i boka.
Arbeiderpartiets partisekretær Martin Kolberg blir beskrevet som løgnaktig, mens Stoltenberg får merkelappen sviker.
I Standpunkt på NRK måtte Valla blant annet svare på anklagene om at boka skader LOs omdømme.
Nett-TV:
Les:
Tidligere Kværner-tillitsvalgt Rolf Utgård mener apparatet rundt Valla sviktet.
Foto: NRK- Vil bruke dette for alt det er verdt
Tidligere hovedtillitsvalgt i Kværner, Rolf Utgård, sier til NRK at han tror Vallas bok kan slå negativt ut for fagbevegelsen.
- Konsekvensen vil være at høyrekreftene i samfunnet vil bruke dette for alt det er verdt og mer til for å rakke ned på fagbevegelsen, sier Utgård til NRK.
Han mener apparatet rundt Valla sviktet i håndteringen av Yssen-saken, og at hun burde fått bedre råd i prosessen som ledet opp mot hennes avgang som LO-leder.
Valla selv er enig i at saken har skadet fagbevegelsen.
- Hele denne saken har skadet LO fra første stund. Vi skulle alle vært den foruten.
Tidligere forbundsleder i LO, Oddrun Remvik, mener Valla falt for eget grep.
Foto: NRKLikevel mener den tidligere LO-lederen at det var nødvendig å skrive boken.
- Jeg har ikke sagt så mye i saken siden januar, og har hatt et behov for å fortelle min versjon. Husk på at det var ganske knallharde angrep som kom på førstesida i VG, sier Valla.
- Valla falt for eget grep
I boka skriver Valla blant annet at prosessen mot henne startet som "de forsmådde venniners hevn".
Oddrun Remvik er tidligere forbundsleder i LO, og var i Vallas venninnekrets. Hun ble forundret over personkarakteristikkene i boka.
- Jeg ser at vår kamp for å få henne som LO-leder blir mistenkt for å være et forsøk på å skaffe oss selv fordeler.
Selv sier Remvik at hun og kretsen rundt henne ble skjøvet ut i kulda etter at Valla ble valgt til LO-leder.
- Vi oppfattet det slik at hun ikke trengte oss, sier hun.
Remvik mener Valla fortsatt kunne vært LO-leder om hennes første reaksjon på Yssens oppsigelse hadde vært håndtert annerledes.
- Gerd-Liv falt for eget grep. Hadde hun svart annerledes på brevet fra Ingunn Yssen, hadde situasjonen vært en annen. Og jeg skulle selv ønske Gerd-Liv Valla var LO-leder i dag.
- Mener ikke Stoltenberg er fomlete
I boken heter det blant annet at LO-sekretær Rita Leikang opptrådte falskt. Men Valla mener beskrivelsene som er framhevet i media, ikke må forstås som rene personkarakteristikker.
- Jeg beskriver ikke personene. Jeg skriver at der og da, i situasjonen, følte jeg meg møtt med falskhet, presiserer hun.
- Dette er en dagbok. Jeg beskriver hvordan jeg opplevde det der og da. Når jeg skriver at Stoltenberg i et møte var nervøs og fomlete, betyr det ikke at jeg mener at personen Jens Stoltenberg er nervøs og fomlete.
- Forstår ikke logikken
Hovedpersonen selv er uenig i at hun burde lagt bånd på seg av hensyn til LO og til tidligere forbundsfeller.
- Hensynet til LO har jeg ivaretatt ved å trekke meg. Men å kreve at jeg ikke skal si noen ting, mener jeg ville være feil, rent historisk. Hvis ikke hovedpersonen skulle ha lov til å si noe, ville det vært merkelig.
I boka tar Valla selvkritikk for hvordan hun håndterte den første pressekonferansen etter at Yssen-saken sprakk i mediene, men mener ellers at hun har håndtert saken riktig.
- Arne Strand (politisk redaktør i Dagsavisen, journ. anm.) skrev at mediesamfunnets logikk krevde at jeg la meg flat. Jeg forstår ikke den logikken, sier Valla.
Gerd-Liv Valla var gjest i Standpunkt dagen etter at hun lanserte boka «Prosessen».
Foto: NRK