- Prøver å stjele velgere fra Frp

- Det er skuffende at regjeringen prøver å stjele velgere fra Frp ved å svekke situasjonen til en svært sårbar gruppe, sier leder i PRESS, Redd Barna Ungdom.

Redd Barna demonstrerer mot Dag Terje Andersen og regjerings forslag for å bremse asylstrømmen
Foto: Holm, Morten / SCANPIX

- Det blir vanskeligere å få familiegjenforening, og de risikerer å bli kastet ut av landet den dagen de fyller 18, sier Kirsten Kvalø, leder i PRESS.

- Enormt skuffet

Regjeringen lanserte i dag en 13-punktsplan for å begrense strømmen av asylsøkere.

- Har man fått opphold på humanitære grunnlag, kan man få familiegjenforening først etter at man har fire års utdanning eller arbeidserfaring i Norge, sa statsminister Jens Stoltenberg på en pressekonferanse i dag.

Les: Skal friste færre til å søke asyl

Kirsten Kvalø sier hun er enormt skuffet over regjeringen.

- Gjennom barnekonvensjonens artikkel 22 har Norge forpliktet seg til å beskytte barn på flukt. Den sikrer også flyktningbarns rett til å være med familien sin. Regjeringen hever likevel antall år en må ha jobbet eller utdannet seg i Norge for å bli gjenforent, til fire år.

- Skammelig av regjeringen

Generalsekretær i Flyktninghjelpen Elisabeth Rasmusson

Elisabeth Rasmusson kaller regjeringens tiltak skammelige.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

Også Flyktninghjelpen er sterkt kritisk til regjeringens innstramming og kaller den skammelig.

- Det er åpenbart at det er innenrikspolitiske hensyn, og ikke hensynet til mennesker på flukt, som har fått regjeringen til å fremme disse tiltakene, sier Elisabeth Rasmusson, generalsekretær i Flyktninghjelpen.

I en pressemelding skriver de at de frykter at innstrammingen vil føre til at Norge i større grad bryter med anbefalingene fra FNs høykommissær for flyktninger.

- Minst 6-8 år uten familien

På dette punktet får Flyktninghjelpen støtte av regjeringspartiet SV, som tar dissens i statsråd når regjeringen skal vedta planen som skal bremse asylstrømmen.

Les: SV støtter FN fremfor Ap

At SV tar dissens på noen punkter, er langt fra godt nok, mener SOS Rasisme, som sier at regjeringen har begått et totalt brudd med forpliktelsene i Soria Moria.

- Folk må skjønne hva tiltakene betyr i praksis. Med en gjennomsnittlig saksbehandlingstid på 2-4 år gjør det at flyktninger som kommer til Norge, ikke vil kunne se familien sin igjen på minst 6-8 år, sier Simon Strumse i flyktningutvalget til SOS Rasisme.

- Og det er bare hvis de er så heldige å få jobb eller komme inn på en utdanning med en gang de får opphold.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger