Hopp til innhold

- Ledd i en langvarig trakassering

- Min første tanke da boka «Forfalskningen» kom var at dette var et ledd i i den langvarige trakasseringen og stormrittet mot justismyndighetene fra Arne Treholts side, sier Ørnulf Tofte.

Video Intervju med Tofte

Tidligere politiinspektør i Politiets overvåkingstjeneste Ørnulf Tofte avviser at han har har gjort noe ulovlig i Treholtsaken.

Norgeshistoriens fremste spionjeger er blitt 89 år og gir nesten aldri intervjuer. Sist Dagsrevyen fikk intervju var i 1987. Men han gjør et unntak nå.

I 25 år har det vært sådd tvil om etterforskningen av Treholt-saken, og hele tiden har det det vært framsatt påstander om forfalskning av pengebeviset som var viktig i domfellelsen av Arne Treholt. Seinest i boka «Forfalskningen» som kom i fjor høst. Pengene som ble funnet i Treholts koffert skal ha vært betaling han mottok fra sine oppdragsgivere.

Det var daværende politiinspektør i Politiets overvåkingstjeneste (POT), Ørnulf Tofte som ledet etterforskningen mot Treholt, og som arresterte ham på Fornebu.

- Hvordan kan du være så sikker på at dette var et ledd i trakasseringen, og at du ikke ble ført bak lyset?

Vet hva som foregikk

- Jeg vet hva som foregikk, og var overbevist om at dette var tøv fordi jeg var så tett på mine underordnede, blant dem Leif Karsten Hansen og Arne Gunnar Solemsjø, to av de beste politifolkene Norge har hatt.

- Hvordan var det å få disse beskyldningene mot seg?

- Jeg er vant til å bli trakassert. Jeg har avlagt en embetsed som jeg tar svært alvorlig. Å påstå at jeg skulle ha fusket med bevis hører ingen steder hjemme, sier den tidligere politiinspektøren i POT til Dagsrevyen.

- Vil du gå til sak mot de som har framsatt beskyldningene?

Går ikke til sak

- Jeg kommer ikke til å forfølge dette, selv om jeg kanskje burde ha gjort det. Skulle jeg ha saksøkt alle som har anklaget meg for et eller annet, ville jeg ikke ha rukket annet enn å være i retten.

- Hva har beskyldningene gjort med deg?

- Ikke særlig mye, men familien har lidd mest. Barn og barnebarn lurer på hva far og bestefar har drevet med. Det har preget oss det siste halvåret. Det kommer stadig drypp i mediene. Det er et element av utrivelighet.

- Var alt dere gjorde i treholtsaken godkjent av myndighetene?

- Ja, alle skritt vi tok var forankret hos norske myndigheter.

- Også videoovervåkingen av Treholts leilighet?

- Alle var klar over det. Vi kunne ikke gjøre noe på egen hånd. Hvem vi forankret det hos vil jeg ikke si av hensyn til Stortingets kontrollutvalg for de hemmlige tjenstene som for tiden går oss etter i sømmene. Vi videoovervåket et arbeidsbord hos Treholt, ikke hele leiligheten.

- Var Treholt den viktigste dere arresterte?

- Det kan diskuteres. Vi hadde også Gunvor Galtung Haavik som jobbet fra KGB i 30 år, men Treholt hadde større tilgang til materiale. Avhoppere har fortalt at Treholt var en av de ti viktigste sovjetiske agentene, og det er vanskelig å si hva han kunne gjort i framtida.

Tofte er stolt av jobben han har gjort.

- Jeg mener selv jeg har gort en innsats i forbindelse med Den kalde krigen. Resulatet at arbeidet med å bekjempe Sovjetuionen tar jeg som en liten bonus, sier Tofte.


Lyspunkt

AKTUELT NÅ