Hopp til innhold

- Koser meg om Sponheim går ut

Frps Carl I. Hagen holder avtroppende Venstre-leder Lars Sponheim personlig ansvarlig om det blir rødgrønt flertall. Samtidig vil Siv Jensen samarbeide med Venstre-lederen.

Siv Jensen og Carl I. Hagen på valgvake
Foto: NRK

Valgdagsmålinger viser at Frp ligger an til å falle i oppslutning sammenlignet med forrige stortingsvalg. NRKs valgdagsmåling indikerer at partiet faller et halvt prosentpoeng til 21,6 prosent.

Samtidig viser den svært jevne opptellingen at Frp like gjerne kan ende opp med å gjøre sitt beste valgresultat noensinne. Partiet ligger an til å få to flere mandater på Stortinget enn i 2005.

Les også: – Det rødgrønne flertallet består

Les også: Disse partitoppene lever farlig

Da partileder Siv Jensen ved 22.30-tiden gikk på talerstolen foran en jublende partivalgvake, uttrykte hun stor takknemlighet.

- Dere er landets tøffeste og mest selvstendige velgere. Dere klarer å tenke selv og gjøre opp deres egen mening til tross for vrengebildet som er skapt.

Vil snakke med Sponheim

Hun sier at det er for tidlig å si at de rødgrønne får fornyet flertallet, selv om alle valgdagsmålingene tyder på det. Dersom de borgerlige partiene får flertallet, skjer dette i morgen:

- Da kommer jeg til å invitere de andre borgerlige partiene - inkludert Lars Sponheim - og be om samtaler for en mulig flertallsregjering. Samtidig vil jeg benytte første anledning til å stille mistillitsforslag overfor de rødgrønne. Taper de valget, skal de også gå.

Video nsps_upload_2009_9_15_0_1_2_1592.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

NETT-TV: - Denne seieren har vi sammen, Carl!

Hun fikk tidligere partileder Carl I. Hagen på scenen, og slo fast:

- Denne seieren har vi sammen, Carl!

Gråter ikke over Sponheim

Hagen på sin side sa dette:

- Det beste resultatet vi kan få er et ikke-sosialistisk flertall og at Lars Sponheim ikke kommer inn på Stortinget.

I øyeblikket ligger nemlig Lars Sponheim helt på vippen i forhold til å komme inn på Stortinget.

Les også: Sponheim ute av Stortinget

Et scenario hvor Sponheim ryker ut vil ikke gi Hagen søvnløse netter.

- Det er synd for det borgerlige flertallet, men jeg ville kost meg hvis Sponheim ikke kommer inn på tinget sånn som han har holdt på, sier Hagen.

– Håper Venstre og KrF lærer

Rett etter at nyheten om at Venstre-lederen faktisk velger å trekke seg som partileder, er det en skadefo Hagen som kommenterer:

– Dette er en stadfestelse av at Lars Sponheim har et personlig hovedansvar for at den rødgrønne regjeringen fortsetter, sier Hagen som sier han håper at Sponheims etterfølger lærer av hans feil i forhold til hvordan de forholder seg til Fremskrittspartiet.

– Jeg håper at lærer av det han har gjort og at Kristelig Folkeparti lærer av sine feil, sier Hagen som likevel håper at Venstre klarer å komme seg inn på tinget.

– Jeg håper de kommer over sperregrensen uten at Sponheim kommer inn. Men etter det håper jeg ikke lenger vi ser noe behov for Kristelig Folkeparti, Venstre og Senterpartiet i norsk politikk, sier en frittalende Carl I. Hagen.

– Hundset av ARK

Hans etterfølger Siv Jensen var noe mer diplomatisk i karakteristikken av Venstres avtroppende leder.

– Jeg har forståelse for beslutningen han tar. Samtidig kan Venstre komme inn på Stortinget, og jeg håper at Sponheim er litt mer ydmyk nå og bidrar til et ikke-sosialistisk flertall, sier Jensen.

Tidligere på kvelden kom Carl I. Hagen med denne forklaringen på hvorfor Frp har gjort det dårlig i valgdagsmålingene.

– Jeg tror ikke folk har turt å si til valgdagsmålerne hvis de har stemt Frp. Vi har blitt hundset av et samlet mediekorps med ARK i spissen, sier han.

Les også: – Reddet Norge fra Høyre-politikk

Les også: – Jeg er bare veldig, veldig skuffet

AKTUELT NÅ