Hopp til innhold

- Hvilken farge har Solen?

I nettmøte med NRK svarer astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegaard blant annet på dette spørsmålet om Solens farge. Han forklarer også veldig godt hvordan universet utvider seg, og mye annet spennende.

Solas overflate
Foto: Astrofysisk institutt, UiO / SCANPIX

Les denne saken om spennende hendelser på himmelen i desember: Overraskelser på stjernehimmelen i desember

Farges av stoffene

- Hvilken farge har egentlig solen der den er? Vi ser den som hvit/gul eller rød om kvelden men hvis vi kunne ha reist til solen, hadde vi møtt en gul sol, spør en leser.

På dette svarer Ødegaard:

- Den korrekte fargen er gulaktig. Men lyset passerer gjennom atmosfæren og dermed farges den av stoffene i luften. Når Solen står lavt blir den gjerne rød - det samme skjer om det er omfattende skogbranner, vulkanutbrudd e.l.

Det å sitte under en klar nattehimmel og titte ut i uendeligheten og vite at rundt mange av de lysende prikkene kan det være planeter, kanskje med liv, gir meg energi til fundere og forske videre

Knut Jørgen Røed Ødegaard

Veldig klart lys

En annen leser skriver at han har inntrykk av at all materie i

Knut Jørgen Røed Ødegaard holder en meteoritt

Knut Jørgen Røed Ødegaard holder den første meteoritten som falt gjennom et tak i Europa.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

universet beveger seg fritt omkring i alle retninger:

- Det er selve rommet i universet som eser, ikke galaksene som farer fra hverandre gjennom rommet. Dette svarer til en bolledeig med rosiner som står til heving. Rosinene svarer til galaksene og deigen til rommet. Etterhvert øker avstanden mellom rosinene, men de ligger i ro i forhold til deigen - det blir bare mer av deigen, svarer Ødegaard.

Flere andre lesere beskriver et veldig klart lys de ser på himmelen om morgenen - et lys som kan sees i øst lavt på himmelen.

Les dette svaret og flere andre her: Svarene fra Knut J. R. Ødegaard

 

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger