- Dødshjelp kom litt overraskende

– Landsmøtet var ikke forberedt på at aktiv dødshjelp-forslaget fra FpU skulle få flertall, så det var ikke mye debattert i forkant, sier stortingsrepresentant for Frp Åse Michaelsen.

Fremskrittspartiets landsmøte
Foto: Sara Johannessen / SCANPIX

I går presiserte Frp-leder Siv Jensen at Frp utsetter saken om aktiv dødshjelp i minst fire år, etter at partiets landsmøte i mai åpnet for dette.

– Må modnes

Åse Michaelsen Frp

Åse Michaelsen (Frp) påpeker at forslaget om aktiv dødshjelp ikke ble skikkelig debattert.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Nå sier Frps førstekandidat i Vest-Agder og stortingsrepresentant Åse Michaelsen at det ikke ligger taktikk bak Siv Jensens presisering en måned før valget, men at saken kom litt overraskende på landsmøtet.

– Forslaget fra ungdomspartiet ble ikke mye debattert i forkant. Siv Jensen og Frp har nå sett at dette er en tung materie som trengs å debatteres, knas og modnes. Mange har ytret seg i etterkant av landsmøtevedtaket, og vi ser at dette er innfløkt, sier Michaelsen til nrk.no.

Selv stemte hun imot forslaget på Frps landsmøte i mai.

– Jeg stemte imot nettopp fordi jeg følte at dette vet jeg ikke nok om ennå. Og det synes jeg Siv Jensen skal ha ros for nå. Hun er sterk nok til å ta et skritt til siden og si at dette må vi debattere mer.

– KrF har alternativet, ikke Frp

Etter at Frp, som første parti i Norge, gikk inn for aktiv dødshjelp i noen situasjoner, var det dem som spådde at partiet ville kunne miste kristne velgere til KrF, som på sin side har lansert kampanjen «Aktiv livshjelp».

Les Lilla Sølhusviks blogg «Kristenfolk på vandring» om Frps snuoperasjon

– Det er veldig store grupper som er mot aktiv dødshjelp og for aktiv livshjelp, sier KrF-leder Dagfinn Høybråten til det.

– Uansett hva Siv Jensen måtte komme med av presiseringer nå, står det fast i Frps prinsipprogram at det er det første partiet i landet som har åpnet for aktiv dødshjelp. Og i motsetning til KrF, har ikke Frp et klart alternativ til dette, heller ikke gjennom presiseringen, sier Høybråten til nrk.no.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Dagfinn Høybråten

Dagfinn Høybråten mener det Frp i realiteten ikke har et alternativ til vedtaket om aktiv dødshjelp.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Presisering

Frp-leder Siv Jensen avviser at å legge aktiv dødshjelp-saken på vent en måned før valget, var et strategisk trekk.

– Vi er enige med KrF om at vi skal ha en livsbejaende eldreomsorg. Vedtaket om aktiv dødshjelp var et prinsippvedtak, og det vedstår jeg meg fullt ut.

– Jeg har flere ganger presisert at dette står i prinsipprogrammet og ikke i handlingsprogrammet, og den presiseringen har jeg nå kommet med igjen fordi noen er opptatt av å skape et bilde av Frp som ikke stemmer, sier Jensen.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger