Ofoten tingrett
Foto: Andreas Trygstad / NRK

Tysfjord-søksmål

Oppsummert

Tø søstre hevder de vokste opp i et hjem med omfattende omsorgssvikt uten at barnevernet hentet dem ut, og krever millionerstatning fra hjemkommunen Tysfjord.

  • Rapport anbefalte flytting

    Advokat Sicilie Kanebog, som representerer kvinnene som saksøker Tysfjord kommune, viser til en rapport etter et tilsyn fra distriktslegen på slutten av 80-tallet. I rapporten, som hun leser fra, kommer det frem at forholdene i hjemmet var lite egnet for barn som vokser opp, og at de burde plasseres i fosterhjem for å hindre varig skade. – Det gjør meg sint å vite at barnevernet visste om dette, men ikke gjorde noe med det. Det er urettferdig, sier kvinnen i 30-årene.

  • Ville heller være på skolen

    Kvinnens advokat påpeker at hun gjorde det godt på skolen og hadde lite fravær. – Jeg likte å være der, og kunne komme meg bort fra hverdagen. Da slapp jeg å tenke på det som skjedde hjemme, svarer kvinnen. Hun har gitt retten et bilde av et hjem uten omsorgspersoner – der søsteren måtte ta på seg morsrollen fordi moren var syk. På spørsmål fra advokaten, svarer hun at det ikke var noen personer de kunne få omsorg fra.