Hopp til innhold

Pasientene tapte omstridt traumekamp

Tilhørerne gråt da et enstemmig styre i Helse Nord vedtok å legge ned traumeenheten ved Nordlandssykehuset i Bodø.

Gråt da Helse Nord la ned traumeavdeling

Flere hadde møtt frem for å protestere tirsdag morgen. Til ingen nytte. Monica Sørensen er tidligere pasient og leder for facebook-aksjonen «Styrk psykiatrien, ikke legg ned».

På tredje forsøk bestemte Helse Nord seg. Nå skal Traumeenheten ved Nordlandssykehuset legges ned.

Det ble klart like før klokka 9 under styremøtet i Bodø tirsdag, da et enstemmig styre vedtok å legge ned avdelinga.

Planen er i stedet at traumepasientene skal behandles ved distriktspsykiatriske sentre (DPS).

Enheten har eksistert siden 2006, og er en av tre spesialiserte sentre for traumelidelser. De to øvrige er Modum Bad i Buskerud og Viken i Troms.

Høy temperatur

I forkant av styremøtet demonstrerte en gruppe mot en eventuell nedleggelse. Blant dem var tidligere pasient og leder for facebook-aksjonen «Styrk psykiatrien, ikke legg ned», Monica Sørensen.

Hun har kjempet med nebb og klør for å bevare avdelingen og var tydelig skuffet da hun snakket med NRK rett etter at avgjørelsen hadde falt.

– Dette er katastrofe som for oss som representerer de aller sykeste i denne pasientgruppa, sier hun gråtende til NRK.

At avgjørelsen skulle være enstemmig hadde hun ikke trodd.

– Jeg er ufattelig skuffet, jeg er så sinnssykt skuffet for at de ikke kan lukke opp ørene og høre på hva vi sier.

Da avgjørelsen ble tatt var det til tider høy temperatur inne i styrerommet, og enkelte av tilhørerne gråt og ropte da de hørte konklusjonen.

(artikkelen fortsetter under)

traume

De fremmøtte ble ikke hørt av Helse Nord-styret tirsdag. Etterpå var det høy temperatur og åpenlys gråt.

Foto: Kari Skeie / NRK

Ber om hjelp fra helseministeren

At Helse Nord lover at DPSene skal følges tett opp og at den nye ordningen skal evaluerere om tre år, hjelper lite mener Sørensen.

– Det vil i så fall hjelpe de som kommer etter oss, det hjelper ikke oss her og nå. Dette går utover de sykeste, de som har mest i bagasjen.

Nå setter hun sin lit til helseministeren.

– Jeg har fremdeles et håp om at Bent Høie kommer inn og gjør et eller annet lurt.

Helse Nord: – Et bedre tilbud

Styreleder Bjørn Kaldhol er imidlertid sikker i sin sak.

– Det har vært en vanskelig sak, men jeg føler meg trygg på at vi har kommet frem til riktig løsning, sier Kaldhol, som samtidig lover at tilbudet til denne gruppa blir styrket.

– Jeg understreker at DPS er en spesialisthelsetjeneste og at vi følger opp nasjonale retningslinjer.

DPSene vil bli fulgt tett opp av Universitetssykehuset i Tromsø og Nordlandssykehuset i Bodø, understreker Kaldhol.

– Samtidig skal det gjennomføres et kompetanseløft i hele regionen. Totalt sett er vi trygge på at dette kommer til å gi en mye bedre tjeneste for pasientene i regionen.

Utsatt to ganger

Utfallet i dag er ikke overraskende. 7. november i fjor vedtok styre ved Nordlandssykehuset å legge ned avdelingen. Planen er i stedet at traumepasientene skal behandles ved distriktspsykiatriske sentre (DPS).

Den endelige avgjørelsen lå i hendene på styret i Helse Nord. To ganger tidligere har et endelig vedtak blitt utsatt av Helse Nord, blant annet fordi det er blitt satt spørsmålstegn om saken er godt nok utredet.

Men i dag var det ingenting som stoppet Helse Nord fra å legge ned avdelingen som brukerne desperat har kjempet for i mer enn et halvt år.

Mange har advart

Det har ikke manglet på fagpersoner som har advart Helse Nord i denne saken. Klinikkdirektør ved Modum Bad, Tron Svagård, har tidligere advart mot at DPSen ikke har den nødvendige kompetansen.

– Det blir som å be hjertepasienter gå til fastlegen sin og be ham hjerteoperere deg, sa han til NRK i fjor.

Også traumeekspert og psykiater Ellen Jepsen har advart.

– Jeg mener at forskningen min dokumenterer at det finnes en gruppe pasienter, som kun blir bedre hvis de kommer inn i et intensivt behandlingsopplegg lik det vi har her, uttalte hun.

Heller ikke pasientombudet i Nordland føler seg sikker på at DPSen vil kunne gi et tilstrekkelig godt tilbud.

– Vi ønsker en garanti fra Helse Nord og Nordlandssykehuset om at det ikke legges ned noe før tilbudet i distriktene kan ivareta den pasientgruppa som i dag får sin behandling ved traumeenheten ved Nordlandssykehuset, har pasientombud Inger Marie Sommerseth uttalt.

Også politikerne har engasjert seg. Fylkestinget gjorde i november 2013 et enstemmig vedtak der de går mot beslutninga om å legge ned traumeenheten.

Så sent som tirsdag morgen kom Kommunenes Sentralforbund med en felles uttalelse hvor samtlige kommuner og fylkeskommuner i Nord-Norge er imot nedleggelsen.

– Forsvarlig

Styremøte i Helse Nord

Styret i Helse Nord har enstemmig vedtatt å legge ned traumeenheten ved Nordlandssykehuset i Bodø.

Foto: Torbjørn Brovold / NRK

Administrerende direktør i Helse Nord, Lars Vorland har imidlertid tidligere sagt til NRK at han ikke er i tvil om at det er forsvarlig å overføre pasientene til DPS.

Han legger også til rette for et kompetansehevingsprogram med fokus på traumebehandling for DPS-ansatte.

– Flere vil få hjelp

Avdelingsoverlege Knut Kjerpeseth ved Nordlandssykehuset har gjennom Fagrådet i Helse Nord vært med og utredet saken.

– Å legge ned traumeenheten i Bodø vil kunne gi langt flere pasienter den hjelpen de trenger.

Konklusjonen hans er at hvis enheten legges ned og pengene i stedet brukes til å ruste opp de Distrikspsykiatriske sentrene – så vil det komme flere pasienter til gode.

– Jeg vil først presisere at enhver nedleggelse er et tap for de pasientene som det konkret angår. Men en omlegging kan føre til at flere får hjelp. Det er uten tvil slik at den store pasientgruppen i dag som har denne lidelsen, og som får behandling på DPSene, kanskje får behandling av personer som ikke er godt nok skolert.

– Dersom man legger ned traumeenheten i Bodø, og disse pengene overføres til DPS-nivå, kan man bygge opp kompetanse som kan komme flere pasientgrupper til gode, konkluderte han.

Hilde Kristin Soleng ble utsatt for overgrep i barndommen. Nå kan tilbudet som reddet henne bli lagt ned. – Jeg tror ikke de vet hva de gjør.
Styret ved Nordlandssykehuset har vedtatt å legge ned Enheten for traumelidelser, som følge av nasjonale og regionale føringer.
Et hundretalls personer demonstrerte onsdag i Bodø for å beholde det spesialiserte tilbudet til traumepasienter.