Hopp til innhold

Traumesaken utsatt på nytt

Styret i Helse Nord utsetter behandlingen av saken om nedleggelse av et spesialisert traumetilbud i Bodø.

Styremøte i Helse Nord

Styret i Helse Nord under dagens møte i Bodø.

Foto: Torbjørn Brovold / NRK

Det kom fram under dagens styremøte i Helse Nord i Bodø. Flertallet i styret vedtok å utsette behandlingen av saken, etter at nye sakspapirer og saksframlegg ble lagt fram i siste liten.

– Vi har fått en god del innspill det siste døgnet, og styret har druknet i papirer. Flere følte det var veldig krevende å ta en endelig beslutning i denne saken i dag, det har jeg respekt for.

Saken blir dermed utsatt i over en måned, til neste styremøte i Helse Nord 29.april.

– Styret har da vedtatt at saken utsettes til neste møte, slik at alle får god tid på seg til å sette seg inn i alle detaljer, sier styreleder Bjørn Kaldhol i Helse Nord.

Mange protester

Traumeenheten i Bodø er i dag ett av tre spesialiserte senter i landet for personer som har opplevd vold, overgrep og omsorgssvikt. Avdelingen som kan bli nedlagt har 10 sengeplasser, og kan behandle mellom 35 og 80 pasienter i året.

Nordlandssykehuset vedtok i november i fjor å legge ned avdelingen, som følge av nasjonale og regionale føringer. Pasientene skulle i stedet få behandling ved distriktpsykiatriske sentre ute i kommunene.

Men Helse Nord ba om ny vurdering av saken, etter at både pasienter og fagpersoner i helsevesenet advarte kraftig mot å legge ned tilbudet.

Les: – Jeg føler at de har lurt oss

Bjørn Kaldhol

Bjørn Kaldhol, styreleder Helse Nord.

Foto: Torbjørn Brovold / NRK

Møtte opp på styremøtet

Monika Sørensen er tidligere traumepasient og leder for facebook-aksjonen «Styrk psykiatrien, ikke legg ned». I går ettermiddag samlet pasienter, pårørende og andre støttespillere seg i Glasshuset i Bodø for å demonstrere mot det de kaller nedleggelsen av et livreddende tilbud.

I dag møtte Sørensen opp til styremøtet, sammen med flere andre tidligere pasienter og fagpersoner fra helsevesenet.

– Vi er veldig spente på resultatet. Jeg har ikke sover godt i natt, men velger å tro på det beste, sa tidligere traumepasient i Bodø Monika Sørensen før styremøtet.

Monica Sørensen

Monika Sørensen er lettet etter avgjørelsen i dag.

Foto: Torbjørn Brovold / NRK

Da styret hadde behandlet og utsatt saken var Sørensen både glad og sliten.

– Dette er det beste vi kunne håpe på. Selvfølgelig skulle vi ønske at styret i dag vedtok å beholde tilbudet i Bodø som det er i dag, men det ville vært å tro på eventyr. Dette er likevel nok en delseier for oss, sa Sørensen.

Utsatt flere ganger

Dette er ikke første gang saken blir utsatt. Styret i Helse Nord skulle opprinnelig ta sin avgjørelse i november i fjor.

Les: Over 100 personer demonstrerte mot nedleggelse av traumeenheten

– Jeg er ikke glad for at saken blir ytterlig utsatt, dette er jo en sak fra i fjor høst. Samtidig har jeg forståelse for at når det kommer så mye innspill i siste øyeblikk så er det krevende for styret, sier Kaldhol.

Les: Utsetter omstridt traume-nedleggelse: – Vi er mange som feller gledestårer nå

– Gir oss håp

I hele Nordland har tidligere pasienter engasjert seg i kampen for å få bevart dagens traumetilbud i Bodø. Barbro Edbakk har tidligere vært til behandling i Bodø, og er nå innlagt ved distriktpsykiatrisk senter i Narvik. Hun har blandede følelser, når saken nå blir utsatt på nytt.

– For det første føler jeg meg stum. Følelsene velter i meg, og jeg føler håp om at vi har enda tid til å vise hva vi kjemper for, og til å bli hørt.

Barbo

Barbro Edbakk

Foto: Bjørn-Erik Rygg Lunde / NRK

Edbakk har i flere år blitt overført mellom distriktspsykiatrisk senter, akuttavdelinger og sykehus. I Bodø fikk hun den beste hjelpen, mener hun.

– Jeg ville ikke vært den jeg er i dag, hvis ikke jeg hadde fått hjelp ved traumeenheten i Bodø. Det er på grunn av dem at jeg står på beina.

– Hva er forskjellen på traumeenheten i Bodø og distriktpsykiatrisk senter?

– I Bodø forstår de jo hva som skjer. De som jobber her gjør så godt de kan, men de har ikke den samme kompetansen. En behandling uten kompetanse er som å få bedøvelse i fem minutter til en operasjon som varer i ti timer, sier Edbakk.

Brev til helseministeren

Overlege Gunnar Egeberg ved Traumeenheten i Bodø er en av de som har advart mot å legge ned tilbudet. I et flere sider langt brev til administrerende direktør og styremedlemmene i Helse Nord argumenterer overlegen for hvorfor tilbudet i Bodø må bestå.

Les: Overlege: – Pasientene har grunn til å være bekymra

– Vi har mange eksempler på pasienter som havner hos oss etter at de ikke har fått tilstrekkelig behandling ved distriktspsykiatriske sentre. Nå er det de som skal overta behandlinga uten at de har god nok kompetanse til å behandle kompliserte traumelidelser. Mange pasienter har også flere innleggelser ved akuttavdelinger uten å ha fått riktig behandling, sier overlegen.