Grensene har vært stengt siden 16. mars.
Fredag 12. juni ble det klart at de grensene åpnes for nordiske land fra mandag 15. juni. Men i Sverige kan vi kun reise til Gotland.
Oppdatering 30. juni: Det er ikke lenger åpent for reisende fra Gotland.
Havner, lufthavner og grenseoverganger er altså kun åpne for nordmenn, finner, islendere, dansker. Folk fra Grønland og Færøyene kan også komme uten å havne i karantene.
Men i Vestvågøy kommune i Lofoten har ordfører Remi Solberg fått flere tips fra privatpersoner. De sier de har observert folk fra andre europeiske land på reise.
Remi Solberg, ordfører Vestvågøy og leder av Lofotrådet, har bedt om møte med Fylkesmannen og politimester i Nordland på mandag for å finne ut av hvordan de kan hindre utenlandske turister i å komme.
Foto: Espen Mortensen– Det er snakk om svensker og europeere. Jeg har tatt det opp med Fylkesmannen, som igjen har tatt det videre Justis- og beredskapsdepartementet, sier Solberg til NRK.
Som leder av Lofotrådet har han bedt om et møte på mandag med Fylkesmannen og politimesteren.
For hva gjør man egentlig, om man ser det man mener er turister som ikke burde være her?
– Det er ikke bare i Lofoten. Folk har sett det de tror er utenlandske turister i Vesterålen og Narvik også, sier Solberg.
Surfebygda Unstad er et kjent sted i Vestvågøy kommune.
Foto: Benjamin Fredriksen / NRKFull forvirring rundt regler
Administrerende direktør i NordNorsk Reiseliv AS, Trond Øverås, bekrefter inntrykket.
Hver onsdag har de møte med alle destinasjonsselskapene i Nord-Norge. Der ble det nevnt om ombservasjon av det noen trodde var turister på et turistkontor i Narvik og i Lofoten.
Øverås mener reglene er klare.
– Det kan ikke være utenlandske turister foruten dansker nå. Politiet i Narvik sa de ikke hadde noen indikasjoner på at utenlandske turister kom.
Men Visit Oslo har en annen oppfatning.
– Det er jo ikke ulovlig å komme inn i landet. De må bare i ti dager karantene først. Vi vil ha gjester til Oslo, sier Sonja L. Birch-Olsen i Visit Oslo.
Kommunikasjonssjefen sier de åpnet besøkssenteret for to dager siden. De har så langt ikke hatt besøk av gjester som ikke bor i Norge.
Trolltunga er ett av Norges mest populære turistattraksjon.
Foto: Tom IngebrigtsenIngen vil svare på hva som skjer med utenlandske turister
NRK har forsøkt å få et konkret svar på hva som skjer med eksempelvis en familie fra et EU-land som vil feriere i Norge. Hvis de enten står på grensa, eller er kommet inn i landet.
Hverken Politidirektoratet, Justis- og beredskapsdepartementet, Helsedirektoratet eller UDI svarer konkret på dette:
- Justisdepartementet henviser til politiet. Politiet henviser til Helsedirektoratet.
- Helsedirektoratet henviser til denne artikkelen. Der står det: «Helse- og omsorgsdepartementet har ikke ansvar for reglene om innreise, men Utlendingsdirektoratet (UDI) har en side med spørsmål og svar om innreise».
- UDI på sin side henviser til politiet.
- Politidirektoratet sier det er lokalt politi som bestemmer. Politimester i Nordland har foreløpig ikke kommet med et konkret svar på NRKs forespørsel.
- Vi etterspurte også om det var nasjonale retningslinjer for politiet for håndtering av utenlandske turister. Heller ikke noe svar her.
Spørsmålene er:
– Blir turistene som ikke går under unntakene eller de nye reisereglene bortvist på grensen?
– Eller kan de komme inn, være ti dager i karantene, og dermed opptre som normale turister så lenge de holder én meter avstand og vasker hender ofte?
– Flere lurer på om de skal gi beskjed til myndigheter dersom de ser det de tror er utenlandske turister. Skal man det?
Les svaret fra politiet som kom flere dager senere:
Vanskelig å si om de bor her eller er turister
Ordfører Solberg i Vestvågøy vet ikke hvor mange turister det er snakk om.
– Det er ennå tidlig i turistsesongen. Men vi må ta tak i dette før det blir et større problem. Hvordan skal vi forholde oss til dem, spør han.
På Henningsvær i Vågan kommune har det blitt observert flere utenlandske biler og telt. Det sier Tommy Olsen som driver Unstad Arctic Surf.
– Noen var svenske, noen danske, men det er vanskelig å si noe om de bor her eller om de er turister.
Den Norske Turistforening (DNT) har ikke hørt om utlendinger på ville veier.
– Det er mange som kontakter oss for å høre hva reglene er. Da henviser vi til Helsenorge.no og UD, sier kommunikasjonssjef Mette Øinæs Habberstad.