Hopp til innhold

SV: – Står ikke til troende når regjeringen sier de skal sørge for Andøy-samfunnet

Høyre, Frp og Arbeiderpartiet som vil sørge for ekstraordinære tiltak for lokalsamfunnet. Men hva kompensasjonen innebærer for Andøy-samfunnet når 350 arneidplasser legges ned er ikke offentliggjort. SV er skeptisk til lovnadene.

Marius Jøsevold

– Det står ikke til troende når man sier at man skal sørge for Andøy-samfunnet i framtiden. Se på Lødingen. Hva skjedde der da Forsvaret ble lagt ned? Det har ikke skjedd noen ting, sier SV-leder Marius Jøsevold i Nordland.

Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK

– For Høyre har avgjørelsen om nedleggelsen på Andøya vært spesielt vanskelig, og vi er villige til å strekke oss langt for å hjelpe Andøya og andre lokalsamfunn, sa Høyres parlamentariske leder Trond Helleland under pressekonferansen i Stortinget tirsdag ettermiddag.

Også parlamentarisk leder i Frp, Harald T. Nesvik, opplyser om at det vil bli innført ekstraordinære tiltak for å bistå Andøy-samfunnet, som rammes hardt når flystasjonen legges ned.

– Det må komme avbøtende tiltak for å ivareta Andøy-samfunnet. At treningstiltak videreføres, at flyplassen opprettholdes og at det kommer omstillingstiltak for å sørge for at samfunnet ikke opplever for store negative konsekvenser, sa Nesvik.

Men hva kompensasjonen innebærer for Andøy-samfunnet når 350 arbeidplasser legges ned er ikke offentliggjort.

– Kun økonomiske hensyn

Andøyamarkering

Andøyværingene stilte seg opp og formet et P3 Orion-fly i full størrelse under et folkemøte i september.

Foto: Bjørn-Erik Thorud

Dersom flystasjonen legges ned vil 20 prosent av de sysselsatte i kommunen miste jobben. 650-700 arbeidsplasser blir direkte eller indirekte berørt. På sikt vil 20 prosent av de 5.000 innbyggerne sannsynligvis måtte flytte fra kommunen.

SV-leder i Nordland Marius Jøsevold sier at de nye jagerflyene er årsaken til at det ikke ble penger til å drifte Andøya flystasjon.

– Det var ikke penger til å sikre et sterkt forsvar i Nord-Norge fordi de tre store partiene er opptatte av de maskinelle investeringene. Det står ikke til troende når man sier at man skal sørge for Andøy-samfunnet i framtiden. Se på Lødingen. Hva skjedde der da Forsvaret ble lagt ned? Det har ikke skjedd noen ting.

Generalinspektøren for Luftforsvaret (GIL) beholdes flyttes ikke til Bodø, men beholdes inntil videre på Rygge. Også det er løftebrudd, ifølge SV.

– Å flytte GIL til Bodø var i sin tid en forutsetning for at kampflybasen i 2012 skulle legges ned. Dette viser at vi må ta kampen dersom Andøya skal bestå som base også i framtiden, sier Jøsevold.

– Vil kvalitetssikre tall

Dagrun Eriksen (1.nesetleder)

Dagrun Eriksen.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

KrF står utenfor forsvarsavtalen mellom regjeringspartiene og Arbeiderpartiet. Senterpartiet, Venstre og KrF står samlet i synet på at Andøya flystasjon ikke bør legges ned. Det er fortsatt en mulighet for Andøya, ifølge KrFs nye listetopp i Nordland Dagrun Eriksen.

– De har gitt en bitteliten merknad om at de vil kvalitetssikre tallene. Det er det lille håpet Andøy har. Skulle det ikke føre fram, er det viktig at vi tar kampen for at det kommer omstillingsmidler til kommunen, sier Eriksen til NRK.

– Andøya vanskeligst

Trond Helleland (H) og Harald Tom Nesvik (Frp)

Trond Helleland (H) og Harald Tom Nesvik (Frp) på vei inn til pressekonferansen på Stortinget tirsdag ettermiddag.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Regjeringspartiene og Arbeiderpartiet sier de har måttet ta vanskelige valg som vil skuffe en del lokalsamfunn som en del av forhandlingene om Forsvarets langtidsplan.

Heller ikke Arbeiderpartiet legger skjul på at det har vært en krevende prosess.

– Andøya har åpenbart vært det vanskeligste og vi har snudd alle stener for å finne en løsning, men landet på at dette er den riktige avgjørelsen ut fra et forsvarspolitisk perspektiv, sa Ap-leder Jonas Gahr Støre.

– En tragedie

Tillitsvalgt Stein Håkon Eilertsen i Norges Offisersforbund på Andøya

Leder Stein Håkon Eilertsen i Norges Offisersforbund avdeling Andøya mener det er en tragedie å legge ned flystasjonen.

Foto: Ole Dalen / NRK

Leder i Norges Offisersforbund avdeling Andøya mener det er en tragedie å legge ned flystasjonen.

– Politikerne tar ikke beslutninger på rett grunnlag, og jeg har null tillit til partiene. Jeg syns det er en tragedie at de ikke har tillit til demokratiet i Norge, sier Stein Håkon Eilertsen.

Eilertsen leder Norges Offisers Forbund avdeling Andøya og medspiller i gruppen Bevar Andøya Flystasjon. Han sier han heller ikke har tillit til Forsvarets ledelse og det politiske systemet i Norge, etter denne prosessen.

På Facebook skriver gruppen at «det er nå den egentlige jobben starter».

– Vi lar oss ikke knekke. Det er så mye rart som må komme mer fram. Dette er rett og slett så graverende at vi må se på hva vi gjør videre, sier Eilertsen.

Samtidig berømmer han sentrumspartiene som har stått imot.

– Det kommer til å bli en tung tid for mange av de ansatte ved Andøya Flystasjon og deres familier, spesielt unge nyetablerte småbarnsforeldre. Nå er det viktig å ta vare på hverandre, og det gjelder hele Andøysamfunnet, sier Eilertsen.

Også LO og Fellesforbundet reagerer med skuffelse.

– Forliket er intet mindre enn en tragedie for Andøya-samfunnet og for Nordland fylke, sier forbundsleder Jørn Eggum.