Hopp til innhold

Orion på bakken i snart fem dager: – De ansatte er for nedkjørt psykisk til å fly

Orion-flyene på Andøya har ikke vært i luften siden torsdag. Personellet er nedkjørt på grunn av mange oppdrag og den usikre situasjonen rundt flystasjonen. – En klok beslutning, mener tillitsvalgt.

Tillitsvalgt Stein Håkon Eilertsen i Norges Offisersforbund på Andøya

FLYR IKKE: – Å være oppe i et fly er en ganske stor risiko i utgangspunktet, særlig dersom man ikke er som vi sier på flyspråket «fit for flight», sier Stein-Håkon Eilertsen, tillitsvalgt i Offisersforbundet på Andøya.

Foto: Vilde Bratland Erikstad / NRK

I snart fem dager har Norges overvåkingsfly i nordområdene stått på bakken. Personellet på Andøya er så nedkjørt på grunn av mange oppdrag den siste tiden og på grunn av den usikre situasjonen rundt flystasjonen. Derfor besluttet ledelsen på torsdag at flyene skulle settes på bakken.

En klok beslutning, mener leder for Norges Offisersforbund på Andøya, Stein-Håkon Eilertsen.

– Det er en helhetlig risikovurdering som ligger bak beslutningen. Folk er veldig spent på utfallet av forhandlingene om Forsvarets langtidsplan, og dermed ute av fokus. Da er det ikke tilrådelig å fly, sier han til NRK.

Hensyn til sikkerheten

Bakkemannskaper utfører teknisk sjekk på et Orion-fly på Andøya flystasjon

Det har ikke vært Orion-fly på vingene fra Andøya flystasjon siden torsdag. Årsaken er usikkerheten rundt fremtiden ved basen, som preger de ansatte så sterkt, at det er besluttet at ingen skal fly av sikkerhetsmessige årsaker.

Foto: Torbjørn Kjosvold / Forsvaret

Orion-flyene er Norges og Natos øyne på russernes aktivitet i nord. Men mange oppdrag den siste tiden, blant annet flere mulige u-båtobservasjoner, har gitt personellet nok å gjøre.

Tillitsvalgt Stein Håkon Eilertsen i Norges Offisersforbund på Andøya

– Man kan jo tenke seg selv den prosessen de ansatte står i, sier tillitsvalgt Stein-Håkon Eilertsen i Norges Offisersforbund på Andøya.

Foto: Ole Dalen / NRK

Den uavklarte situasjonen rundt arbeidsplassene på Andøya flystasjon i forhandlingene om langtidsplanen for Forsvaret har gjort at mange ansatte er nedkjørte psykisk. Derfor valgte stasjonsledelsen å innføre bakkedager fra og med fredag i forrige uke, av sikkerhetsmessige årsaken, ifølge Eilertsen.

– Man kan jo tenke seg selv den prosessen de ansatte står i. Man har tankene et helt annet sted enn man burde. Å være oppe i et fly er risikofylt i utgangspunktet, sier Stein-Håkon Eilertsen, tillitsvalgt i offisersforbundet.

– Går ikke ut over beredskapen

Når Orion-flyene står på bakken blir det mindre maritim overvåkingen av nordområdene. Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) på Reitan bekrefter at personellet har fått fri.

Elisabeth Eikeland

– Vi an situasjonen, og tar en dag om gangen, sier major Elisabeth Eikeland.

Foto: Kaspar Fuglesang

– Flyene er satt på bakken og de ansatte får et lite pusterom. Men dette går ikke går ut over beredskapen, sier talskvinne major Elisabeth Eikeland til NRK.

Hvor lenge FOH vil ta ekstra hensyn til de ansatte på Andøy flystasjon har hun ikke noe konkret svar på.

– Nå ser vi an situasjonen, og tar en dag om gangen. Vi ivaretar personellet på Andøya og vil løse oppdraget vårt. Dette vil på ingen måte gå på bekostning av Nato-oppdraget, sier hun.